Skip to main content

Azam

Tahun ini saya tidak mahu terlalu ghairah berazam. Mahu buat itu dan buat ini tetapi akhirnya tetap tinggal azam sahaja. Tidak perlu susah-susah. Azam saya kali ini mudah. Yang kurang di lebihkan. Yang bocor di tampal. Yang buruk diganti baik. Mempositifkan yang negatif. Malah yang lebih penting dari segala-galanya, semoga setiap hari yang dilalui perlu lebih baik daripada hari-hari sebelumnya.

Sudah amat biasa setiap kali tahun baru menyapa, azam baru akan dinyata.Namun dalam banyak keadaan jarang sangat yang semuanya betul-betul dapat dikota. Ada yang tinggal begitu sahaja membiarkan 365 hari berlalu begitu sahaja.

Saya tidak terkecuali dalam menanam azam. Benih azam di tanam seawal hari pertama lagi dengan harapan dihujungnya nanti akan dapat dikecapi hasilnya.Namun apa yang lazimnya berlaku berapa banyak pun azam yang dicanangkan di awal tahun akan tetap tinggal azam yang tidak tertunai. Kalau pun dilaksana ia tidaklah 100 peratus lunas. Itulah silapnya kita dan tentunya termasuk saya. Berkobar-kobar dengan azam  yang mungkin nampak cantik dikertas tetapi tidak berupaya pula untuk diterjemahkan dalam tindakan.

Saya belajar satu perkara tahun ini bahawa kita tidak perlu sangat menanam azam banyak-banyak kalau akhirnya tidak mampu kita capai walau satu pun. Biar sedikit malah biar cuma satu azam asalkan konsisten dan di hujungnya terlaksana dan ada hasilnya.

 Di ambang tahun baru lalu saya pernah berazam untuk menulis satu laman sehari untuk sebuah karya novel yang tidak saya terfikirkan pun tajuknya. Jalan ceritanya pun samar-samar. Lalu, tidak tahu hendak bermula dari mana. Kesudahannya bila 2013 melabuhkan tirainya, karya yang diimpikan tidak pernah menjadi realiti pun. Ternyata bukan mudah untuk menulis sebenarnya. Perlu disiplin. Namun yang lebih penting dari segala yang penting ialah sumber inspirasi yang diharap-harapkan tidak pernah muncul dan menyinggahi minda.

Pena Tumpul -Buang yang keruh ambil yang jernih

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …