Skip to main content

Pelaris

Saya sangat berhati-hati apabila makan di luar. Bukan semua kedai makan akan saya terdorong untuk singgah dan makan. Isteri dan Haziq faham sangat cara saya. Kedai makan yang bersih adalah faktor penarik paling utama untuk singgah. Perlu tengok bagaimana rupa tukang masaknya dan pekerjanya. Berpakaian kemas atau tidak.

Soal harga juga perlu diambil kira. Harga biarlah berpatutan dan berbaloi dengan makanan yang dijual. makanan yang dijual. Tidak dinafikan ada yang mahukan untung berlipatganda dan kita sebagai penggunalah yang menjadi mangsanya.Selalunya kedai-kedai yang harganya luarbiasa tingginya akan saya kunjungi buat kali pertama dan terakhir itu sahaja.

Masakan yang sedap dan kena pula dengan tekak tidak kurang pentingnya juga. Adalah sebuah dua kedai yang saya kunjung berkali-kali. Kadang-kadang terfikir juga kenapa kedai yang sama juga tidak jemu saya kunjungi. Terdetik juga dalam hati, ada unsur-unsur pelaris barangkali. Kerap orang berkata kedai yang guna pelaris itu 'kotor'. Namun soalnya, kita tidak tahu sama ada kedai tersebut ada menggunakan pelaris atau tidak.

Dari apa yang saya pernah baca, ada panduan untuk kita mengenal kedai yang ada guna unsur pelaris. Antaranya bila kita perhatikan samada kedai tersebut dikunjungi oleh orang-orang soleh/ulama.  Selain itu tuan punya dan pekerja kedai-kedai yang berpelaris ini biasanya tidak menutup aurat dengan sempurna dan tidak menghiraukan waktu solat.

Kata Ustaz Muhammad Abdullah yang saya dengar melalui Radio IKIM, untuk kita elak dari termakan itu memang susah, sebab kita tidak tahu sesebuah kedai itu benar-benar berpelaris atau tidak. Jadi walau di mana pun kita makan, bacalah sekurang-kurangnya "Bismillah dan Bismillahillazhi layadhurru ma’asmihi syaiunfil ardi wa la fissama i wa huawassami’ul alim sebanyak tiga kali.

Selain itu, kita boleh minta kepada Tuhan untuk lorongkan kita ke kedai-kedai yang tidak berpelaris dengan mengamalkan doa begini, ” Ya Allah, Engkau kurniakanlah kepada aku gerak yang baik.” InsyaAllah hati kita kurang teringin hendak singgah di kedai-kedai yang berpelaris.

Kita boleh juga baca Ayat Qursi sebanyak 3 kali di luar dari kedai lagi.Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7 kali ke arah kedai. Sekiranya kedai tersebut ada pelaris, “khadam” itu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam itu, eloklah kita jangan makan sahaja di kedai tersebut. Lebih elok pergi ke kedai yang lain.

Pena Tumpul - Ada kedai makan masukkan air basuhan seluar dalam untuk lariskan jualan


Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …