Saturday, January 25, 2014

Tanah

"Habuk dan berdebu jalan, mana boleh tahan macam ni" ."Jalan rosak"

Begitulah antara rungutan orang kampung yang tidak senang dengan kerja-kerja pengambilan tanah yang dilakukan oleh Syarikat Iswarabena yang bertanggungjawab dalam projek menaiktaraf  jalanraya Segamat-Tangkak. Saya faham rungutan mereka. Sebagai pemilik tanah saya cuma mampu memekakkan telinga. Saya tahu. kalau saya berada dalam kedudukan mereka pun saya akan menyuarakan perkara yang sama juga. Semua orang ada hak untuk bersuara.

Pelbagai suara sumbang yang didengar malah sumpah seranah di belakang juga. Saya mengambil pendirian untuk tidak bertindak balas apatah lagi melenting. Ia tabiat umum orang kita. Apa sahaja yang dibuat tidak pernah dilihat betul, ada sahaja ruang untuk dipertikaikan. Perkara yang tidak baik kalau boleh mahu dilaung kuat-kuat sedangkan yang baik-baik akan dihenyak sehingga penyek.

Benar, kerja-kerja mengambil tanah memang tidak menyelesakan. Habuk dan debu. Namun kalau dilhat dari sudut yang lain, pada akhirnya nanti akan memberi kebaikan kepada kita juga sebagai pengguna jalan raya. Namun untuk mencapai sesuatu kebaikan eloklah kita bersabar, bak kata pepatah, "bersakit-sakit dulu, bersenang-senang kemudian"

Pena Tumpul - Kenal siapa yang jadi jaguh kampung

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...