Thursday, January 23, 2014

Kreatif (Revisited)


Saya dipersembahkan dengan 12rekacipta dalam mini ekspo malam tadi yang berlangsung cukup sederhana namun meriah. Isteri juga turut teruja untuk ikut sama. Sekumpulan lebih kurang 50 pelajar yang mengambil kursus "Critical and Creative Thinking Skills" tidak menghampakan malah mengkagumkan saya.


Mereka berjaya mempamerkan kreativiti sekurang-kurangnya pada pandangan saya yang sempat bersama mereka lebih kurang tiga bulan. Ciptaan mereka mungkin dilihat biasa-biasa sahaja namun ia tidak gagal menarik perhatian saya.


Tentulah tidak adil untuk membandingkan mereka dengan nama-nama besar seperti Thomas Edison misalnya. Ia begitu jauh dari jangkauan. Mereka ini cuma pelajar-pelajar "banking" dan bukan bidang mereka pun untuk menghasilkan sesuatu yang hebat-hebat. Paling tidak, mereka kreatif dalam kelas mereka yang tersendiri. Cukuplah. Malah dalam dunia rekacipta, banyak idea sebenarnya diilhamkan oleh mereka yang bukan pakar pun dalam bidang ciptaannya. Namun mereka menonong cuba menciptanya. Tayar misalnya dicipta oleh seorang pakar veterinari, John Dunlop, sementara pisau cukur dicipta oleh cuma seorang jurujual!


Saya kata kepada mereka agar tidak berhenti di sini. Idea mereka yang baik itu boleh diperbaiki dan tidak mustahil pula dipasarkan dan sekaligus memberi manafaat kepada orang ramai. Saya cukup tertarik rak serbaguna yang dihasilkan daripada bahan terbuang. Guna papan-papan lama, paku dan terhasillah sebuah rak yang senang dibawa ke mana-mana. Begitu juga masalah memadam papan putih akan selesai dengan sekali sapu sahaja hasil ciptaan kreatif pelajar-pelajar ini. Bekas air tanpa penutup juga menarik.


Saya cukup kagum dengan mereka. Mereka memang kreatif!


Pena Tumpul - Percaya semua orang kreatif sekira diberi peluang

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...