Skip to main content

Geliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....


Seorang suri rumah yang saya kunjungi selepas tiga hari memiliki penapis air Bio Aura memaculkan perkataan "geli" sebaik-baik sahaja saya tunjukkan tabung penapis air kepadanya. Begitulah sifat lahiriah air yang diteguknya sekeluarga bertahun-tahun. Bagaikan air limbah, berlumpur dan berlendir yang terperangkap lekat di penapis. Air yang nampak jernih dimata kasar rupa-rupanya amat kotor dan menjijikkan setelah melalui proses penapisan yang ketat. Segala yang kotor akan tertinggal membiarkan cuma air yang cukup bersih untuk diminum. Dia sempat berkata, kalaulah saya memiliki Bio Aura lama dulu...alangkah baiknya. Dia belum terlambat dalam membuat pilihan yang terbaik untuk dirinya dan ahli keluarganya.

Namun, tidak semua berfikiran, mengambil keputusan dan bertindak secara positif seperti suri rumah tersebut. Kalau ada pun kesedaran tentang keperluan air bersih, tidak pula sampai teruja untuk memiliki satu sistem penapisan air yang baik dan benar-benar dapat diharapkan. Sebilangan besar memiliki penapis air setakat ada sahaja dan itulah alasan penolakan untuk memiliki penapis air yang saya cadangkan. Tidak kurang yang bergantung sepenuhnya kepada pelbagai jenama air tapisan yang dibotolkan di pasaran yang kualiti kebersihannya pun diragui!


Pena Tumpul - Malam ini akan ke Kampung Tengah untuk memasang penapis air lagi

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …