Tuesday, July 07, 2009

Kuasa


Bandar Segamat yang sunyi sejak beberapa minggu lalu kini kembali hiruk pikuk dan sebok dengan kehadiran pelajar-pelajar UiTM. Kewujudan UiTM tidak dinafikan memberi sumbangan yang bukan sedikit kepada kerancakan dan kesuburan aktiviti perniagaan di bandar ini. Pelajar UiTM merupakan antara kuasa beli yang terbesar dan ini dinyatakan sendiri oleh beberapa peniaga yang sempat saya temui tidak berapa lama dahulu.

Restoran makanan segera, kiosk telefon bimbit dan kedai alat tulis antara perniagaan yang paling banyak memindahkan wang dari kocek pelajar ke dalam kocek mereka. Dengan kemasukan baru sekitar 1400 orang, peniaga pastinya tersenyum lebar untuk bebarapa bulan mendatang ini. Restoran kopitiam yang menawarkan sistem WIFI percuma juga cukup bijak menerkam peluang. Tidak terkecuali pengusaha bas yang mengangkut pelajar keluar dan masuk saban hari turut berkongsi laba. Petang ini, peniaga pasar lambak menerima asakan luar biasa daripada pelajar yang nampaknya tidak begitu kesah sangat dengan hujan yang mencurah.

Pena Tumpul - Teringat idea Restoran makanan segera dalam kampus yang pernah dibangkitkan di era pengurusan terdahulu....apa sudah jadi?

No comments:

Sambilan

S etelah dua hari bekerja, Haziq mengadu penat. Dia memang ada sebab untuk penat kerana sepanjang bekerja dia memang tidak ada peluang u...