Skip to main content

Suara


Kekayaan tidak dapat diraih dalam sekelip mata. Kalau demikian mudahnya untuk menjadi kaya, rasanya ramai yang berebut-rebut untuk kaya. Kekayaan terbit dari kerja keras dan semangat yang tidak pernah luntur, malah sentiasa membakar dan membara. Justeru sukarnya untuk kaya, ramai yang tumpas ditengah jalan akibat tidak mampu melawan pelbagai bentuk cabaran yang datang dari segenap sudut. Suara-suara negatif yang membunuh kecekalan dan keazaman untuk terus berjuang berselang seli dengan hamburan kata-kata positif yang membina keyakinan untuk terus berjuang dan menggapai impian.

Saya kagum dengan semangat kental dan daya juang yang dimiliki oleh seorang isteri saya. Apabila saya bersetuju untuk menyuntik sejumlah RM20,800 bagi beliau memulakan bisnes penapis air dulu,dia telah bertekad untuk tidak patah semangat walau apa pun cabaran yang bakal menerjah. Dia sedang membuktikannya. Suara-suara meluntur semangat dia benamkan sedalam-dalamnya. Kata-kata yang memperlekehkan bisnes MLM yang bakal menguntungkan satu pihak tertentu sahaja juga beliau tepis dan humban jauh-jauh. Nah, tidak sampai pun sebulan sejumlah 8 unit penapis bernilai lebih kurang RM17 ribu telah berjaya dia jual. Satu pencapaian yang bisa diperoleh berkat kerja kerasnya. Kini dia tidak menoleh ke belakang lagi.

Bila semangatnya seakan goyah, saya bawakan gelas sentengah berisi setengah kosong untuk diamati dan difikir dalam-dalam lantas semangatnya menyala kembali. Bagi yang optimis, nampak gelas yang berisi dan yang pesimis terus melihat gelas yang kosong dan Alhamdulillah isteri saya nampak gelas yang berisi!

Pena Tumpul - Bukan senang nak senang

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …