Skip to main content

Jiwa

Manusia dikatakan memiliki tujuh dimensi jiwa iaitu jiwa mineral, jiwa tumbuhan, jiwa haiwan, jiwa peribadi, jiwa insan, jiwa rahsia dan jiwa maha rahsia. Menurut ahli psikologi agama, sebahagian besar manusia nampak seperti manusia tetapi di dalamnya mereka seperti sebuah ladang ternakan haiwan. Dorongan jiwa hawan dalam diri manusia begitu kompleks sifatnya. Semakin besar dan melampau dorongan ini,kita semua semakin buta mencari penyelesaian dan kita semakin bersikap seperti haiwan daripada manusia cerdas yang berperilaku atas penilaian baik bertujuan mulia.

Robert Frager, pengikut tarikat Halvetti-Jerrahi menceritakan sebuah kisah menarik mengenai jiwa haiwan yang berbahaya apabila berfungsi tanpa kecerdasan. Saya angkat sepenuhnya kisah tersebut untuk renungan bersama.

Seorang pemburu terjumpa dengan seekor beruang yang menderita kerana terkena duri besar. Pemburu mencabut duri tersebut dan sebagai tanda terima kasih membawakan madu dan buahan untuknya. Ini dilakukannya setiap hari sehingga akhirnya pemburu mengambil keputusan untuk tinggal bersama beruang itu. Kawan-kawan pemburu berusaha menyakinkannya betapa luar biasanya untuk tinggal bersama beruang namun tidak dihiraukannya.

Suatu hari, ketika pemuda itu baring di sebelah beruang, seekor lalat terbang di sekitar muka pemuda itu. Beruang cuba mengusirnya namun gagal dan ini menimbulkan kemarahan si beruang. Dia mengambil sebongkah batu besar dan menghempaskannya dimuka pemuda itu ketika lalat itu hinggap di situ. Kesian pemuda yang malang itu. Menerima nasib paling malang akibat kebodohan beruang seekor binatang.

Pena Tumpul - Teringat lontaran Rubiah Suparman lewat filemnya" Dalam kelompok manusia ada yang berjiwa binatang, tetapi tidak pula ada yang berjiwa manusia dalam kelompok binatang"

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …