Friday, July 31, 2009

Kucing

Banyak orang yang tidak pernah puas dengan apa yang telah mereka dapat. Seringkali kita tidak menghargai orang bawahan kita yang telah bekerja dengan setia selama bertahun-tahun. Kita selalu menonjolkan kesalahan dan kelemahan sehingga menenggelamkan kelebihan dan jasa yang telah diberikan. Sebuah kesah pendek dibawah yang saya kutip dari sebuah buku yang sedang seronok saya baca rasanya cukup elok untuk dikongsi.

Seorang penjual daging hampir hendak menutup kedainya apabila ia dikejutkan dengan kehadiran eekor kucing. Ia mengusir kucing itu, tetapi kucing itu kembali lagi.

Maka, ia menghampiri kucing itu dan melihat ada suatu catatan di mulut kucing itu. Ia mengambil catatan itu dan membacanya, "Tolong sediakan 12 sosej. Wangnya ada di mulut kucing ini."

Si penjual daging melihat ke mulut kucing itu dan ternyata ada wang seperti yang dinyatakan. Segera ia mengambil wang itu, kemudian ia memasukkan sosej ke dalam plastik dan diletakkan kembali di mulut kucing itu. Dia betul-betul hairan dengan apa yang dilihatnya itu.

Dia terpanggil untuk menjejaki perjalanan kucing yang dianggap istemewa itu. Dia menutup kedainya dan dan berjalan mengikuti si kucing itu. Kucing tersebut berjalan menyusuri jalan sehingga sampai ke perhentian bus, dan mulai melihat "jadual perjalanan" yang dipaprkan di perhentian bas tersebut. Si penjual daging cukup kagum dengan apa yang dilihatnya. Si kucing kemudian duduk di salah satu bangku yang disediakan. Sebuah bas datang, si kucing menghampirinya dan melihat nombor bas, kemudian kembali ke tempat duduknya.

Bas lain datang. Sekali lagi bukan bas itu yang sepatutnya dia naiki sehinggalah datang sebuah lagi bas yang sepatutnya dinaiki berdasarkan nombor bas yang kucing itu lihat tadi. Si penjual daging yang terus dilanda kehairanan turut sama menaiki bas tersebut untuk terus menyusuri perjalanan kucing itu.

Bas berjalan meninggalkan perhentian, menuju ke pinggiran kota. Si kucing melihat pemandangan sekitar. Akhirnya ia bangun dan bergerak ke depan bus, ia berdiri dengan dua kakinya dan menekan loceng agar bas berhenti. Kemudian ia ke luar, beg plastik masih tergantung di mulutnya.

Kucing tersebut berjalan menyusuri jalan sambil diikuti si penjual daging. Si kucing berhenti pada suatu rumah, ia berjalan menyusuri jalan kecil dan meletakkan beg plastik itu pada salah satu anak tangga.

Kemudian ia menghempaskan badannya ke pintu barangkali untuk menarik perhatian tuan rumah itu supaya membuka pintu. Tidak ada jawapan dari dalam rumah, jadi si kucing menghampiri jendela dan menghantukkkan kepalanya beberapa kali untuk menarik perhatian tuan rumah sekali lagi dan kemudian menuju ke depan pintu semula.

Sejurus selepas itu Si penjual daging melihat seorang lelaki membuka pintu dan mulai menyiksa kucing tersebut, menendangnya, memukulnya, serta menyumpahinya. Si penjual daging berlari untuk menghentikan tindakan lelaki tersebut, "Apa yang kau lakukan? Kucing ini adalah kucing yang amat bijak"

Lelaki itu menjawab, "Kau katakan kucing ini pintar? Dalam minggu ini sudah dua kali kucing bodoh ini lupa membawa kuncinya!"

Pena Tumpul - Cerita kucing yang luarbiasa bijaknya mungkin dilihat tidak masuk akal, namun pengajaran dari cerita tersebut menuntut pertimbangan akal waras dari manusia


No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...