Skip to main content

Kucing

Banyak orang yang tidak pernah puas dengan apa yang telah mereka dapat. Seringkali kita tidak menghargai orang bawahan kita yang telah bekerja dengan setia selama bertahun-tahun. Kita selalu menonjolkan kesalahan dan kelemahan sehingga menenggelamkan kelebihan dan jasa yang telah diberikan. Sebuah kesah pendek dibawah yang saya kutip dari sebuah buku yang sedang seronok saya baca rasanya cukup elok untuk dikongsi.

Seorang penjual daging hampir hendak menutup kedainya apabila ia dikejutkan dengan kehadiran eekor kucing. Ia mengusir kucing itu, tetapi kucing itu kembali lagi.

Maka, ia menghampiri kucing itu dan melihat ada suatu catatan di mulut kucing itu. Ia mengambil catatan itu dan membacanya, "Tolong sediakan 12 sosej. Wangnya ada di mulut kucing ini."

Si penjual daging melihat ke mulut kucing itu dan ternyata ada wang seperti yang dinyatakan. Segera ia mengambil wang itu, kemudian ia memasukkan sosej ke dalam plastik dan diletakkan kembali di mulut kucing itu. Dia betul-betul hairan dengan apa yang dilihatnya itu.

Dia terpanggil untuk menjejaki perjalanan kucing yang dianggap istemewa itu. Dia menutup kedainya dan dan berjalan mengikuti si kucing itu. Kucing tersebut berjalan menyusuri jalan sehingga sampai ke perhentian bus, dan mulai melihat "jadual perjalanan" yang dipaprkan di perhentian bas tersebut. Si penjual daging cukup kagum dengan apa yang dilihatnya. Si kucing kemudian duduk di salah satu bangku yang disediakan. Sebuah bas datang, si kucing menghampirinya dan melihat nombor bas, kemudian kembali ke tempat duduknya.

Bas lain datang. Sekali lagi bukan bas itu yang sepatutnya dia naiki sehinggalah datang sebuah lagi bas yang sepatutnya dinaiki berdasarkan nombor bas yang kucing itu lihat tadi. Si penjual daging yang terus dilanda kehairanan turut sama menaiki bas tersebut untuk terus menyusuri perjalanan kucing itu.

Bas berjalan meninggalkan perhentian, menuju ke pinggiran kota. Si kucing melihat pemandangan sekitar. Akhirnya ia bangun dan bergerak ke depan bus, ia berdiri dengan dua kakinya dan menekan loceng agar bas berhenti. Kemudian ia ke luar, beg plastik masih tergantung di mulutnya.

Kucing tersebut berjalan menyusuri jalan sambil diikuti si penjual daging. Si kucing berhenti pada suatu rumah, ia berjalan menyusuri jalan kecil dan meletakkan beg plastik itu pada salah satu anak tangga.

Kemudian ia menghempaskan badannya ke pintu barangkali untuk menarik perhatian tuan rumah itu supaya membuka pintu. Tidak ada jawapan dari dalam rumah, jadi si kucing menghampiri jendela dan menghantukkkan kepalanya beberapa kali untuk menarik perhatian tuan rumah sekali lagi dan kemudian menuju ke depan pintu semula.

Sejurus selepas itu Si penjual daging melihat seorang lelaki membuka pintu dan mulai menyiksa kucing tersebut, menendangnya, memukulnya, serta menyumpahinya. Si penjual daging berlari untuk menghentikan tindakan lelaki tersebut, "Apa yang kau lakukan? Kucing ini adalah kucing yang amat bijak"

Lelaki itu menjawab, "Kau katakan kucing ini pintar? Dalam minggu ini sudah dua kali kucing bodoh ini lupa membawa kuncinya!"

Pena Tumpul - Cerita kucing yang luarbiasa bijaknya mungkin dilihat tidak masuk akal, namun pengajaran dari cerita tersebut menuntut pertimbangan akal waras dari manusia


Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …