Sunday, July 19, 2009

Tambang

Tambang pengangkutan awam akan naik mula Ogos ini. Bagi pengguna yang bergantung sepenuhnya kepada bas dan teksi, kenaikan ini pastinya membebankan dan mengecilkan pendapatan bolehguna mereka. Keadaan lebih memeritkan bagi mereka yang menghuni kota-kota besar seperti KL justeru inilah satu-satunya perkhidmatan yang tinggal untuk dipilih selain daripada menggunakan kenderaan sendiri dalam mengharungi kesesakan jalan raya yang tidak pernah selesai.

Saya sendiri sejak sekian lama tidak menggunakan bas dan teksi sebagai pilihan utama untuk kemana-mana destinasi kecuali benar-benar perlu. Sesekali ingin bersantai sebagai penumpang untuk perjalanan yang agak jauh barulah bas dijadikan sasaran. Justeru itu, saya tidak pernah merasakan kesukaran yang dialami oleh pengguna pengangkutan awam ini saban hari.

Di Segamat, sejak puluhan tahun yang lalu, perkhidmatan pengangkutan awam tidak banyak berubah. Syarikat yang sama masih terus beroperasi. Bagi pengguna bas, Yow Hoe Company dan NWJ dilihat masih terus menguasai jalanraya sepanjang perjalanan Segamat ke Gemas, Air Hitam dan Muar meninggalkan syarikat Lian Lock yang sudah lama berkubur.

Pena Tumpul - Lebih selesa memandu kereta sendiri

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...