Skip to main content

Habis

Malam tadi saya menemani isteri kerumah Mak Munah untuk memasang unit terakhir penapis air. Satu pencapaian yang diluar jangkaan dalam masa tidak sampai pun sebulan. Di samping menjual, saya dan isteri ingin melihat mereka yang kian celik dan sedar tentang "kotor"nya air yang masuk ke rumah tidak dinafikan keinginan mereka untuk menikmati air bersih. Ramai yang ingin memiliki namun hasrat terbantut oleh harga penapis air yang agak tinggi. Kalau hendak difikirkan berapalah sangat RM2000 untuk dibandingkan dengan nikmat kesihatan yang tidak ternilai oleh wang ringgit. Kami memudahkan mereka dengan pembayaran ansuran sekadar RM100 sebulan. Malah ada yang berkemampuan untuk RM50 tidak juga kami hampakan hasrat mereka.

Kami sedar pada akhirnya dengan sejumlah modal yang pernah kami laburkan dulu, kami hanya akan menuai hasilnya tanpa sebarang keuntungan pun dalam tempoh 21 bulan dari sekarang! Kalau begitu keadaannya, kenapa saya dan isteri perlu menjadi begitu bodoh untuk menceburi satu bentuk bisnes yang tidak mendatangkan keuntungan apa-apa pun? Kelihatanya segala bentuk perniagaan ala MLM tidak ada bezanya. Realitinya tidak begitu. Tidak pernah saya terfikir, isteri begitu bekerja keras mempromosi penapis air kepada sesiapa yang beliau jumpa- sesuatu yang tidak pernah dia lakukan langsung dalam bisnes MLM sebelum ini! Ternyata kerja keras, ringan mulut dan tebal muka memberi impak maksimum dalam melariskan barangan.Saya dan isteri tidak dibiarkan kesorangan. Mereka yang berada di atas dan telah berjaya hampir saban minggu akan turun padang menjengah pemain-pemain dibawah supaya terus teruja dan tidak patah semangat di tengah jalan. Inilah bezanya. Paling terkini, isteri berjaya meyakinkan prospeknya untuk turut serta melabur modal dalam perniagaan ini. Seorang yang berfikiran positif sepertinya kini sudah berada dalam genggaman kemasnya dan menunggu masa untuk sama-sama bingkas dan tangkas.

Pena Tumpul - Gelas yang setengah kosong semakin berisi, berisi dan berisi

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …