Wednesday, July 22, 2009

Keretapi


Berkunjung ke rumah Ustaz Saidin lewat petang semalam sambil menemankan isteri bersama Cikgu Wan untuk memasang penapis air yang diminta oleh isterinya. Walaupun pertemuan agak singkat sempat juga saya mengutip ilmu daripada Ustaz yang sebenarnya tidak asing di kalangan warga tempatan ini. Beliau sering diundang untuk majlis-majlis ilmu dan juga kuliah subuh di masjid dan surau dan ketika mengunjunginya beliau sedang bersiap untuk keluar bagi ceramah Israk Mikraj.

"Hidup ini bagaikan perjalanan sebuah keretapi" katanya. Tanpa landasan keretapi akan mudah sahaja tergelincir dan begitulah juga hidup ini tanpa landasan iman yang kukuh dan pedoman AlQuran dan Sunnah. Gerabak-gerabak itu bagaikan jasmani dan rohani yang mengangkut dosa dan pahala bercampur baur. Sejurus keretapi bergerak meninggalkan stesyen ia bagaikan seorang bayi yang baru keluar dari perut ibunya, mendaki usia sebelum membawanya semakin hampir dan hampir menuju destinasi akhirat yang abadi. Beruntunglah kalau gerabak yang dibawa bersama penuh dengan pahala, dan rugilah pula kalau dosa yang lebih banyak dibawa. Satu analogi yang amat menarik dan mengesankan.

Saya beredar meninggalkan rumah Ustaz di Bukit Siput sejurus sebelum Maghrib menyapa dengan isteri yang makin lebar senyumannya dan saya sendiri yang sempat minum air sambil menyelam. Gelas yang kosong makin bertambah isinya!

Pena Tumpul - Ilmu bukan dari buku sahaja

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...