Thursday, August 06, 2009

Cegah


Saya masuk ke dewan kuliah pagi ini menyaksikan sebilangan pelajar dengan topeng muka. Tindakan amat wajar saya kira bagi memperisaikan diri dari serangan virus selsema babi yang penularannya diluar jangka sekarang. Setiap hari ada sahaja kematian yang direkodkan. Membimbangkan dan mencemaskan. Kalaulah maklumat berikut boleh digunapakai, ternyata pandemik ini bukannya sesuatu yang boleh dipandang ringan. Ketika seorang pelajar sebok mengagihkan topeng muka kepada pelajar-pelajar yang lain, saya meminta untuk memiliki satu.

Dianggarkan 5,500 hingga 28,000 rakyat Malaysia akan mati dalam wabak selesema A (H1N1) jika 20 peratus daripada 27.7 juta penduduk negara ini dijangkiti virus tersebut.”Daripada angka ini (5.5 juta orang dijangkiti), jika kita anggarkan kadar kematian antara 0.1 hingga 0.5 peratus, kira-kira 5,500 hingga 28,000 penghidap selesema itu akan meninggal dunia,” kata presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA).

Dr David KL Quek memetik unjuran yang dibuat pengarah penyakit berjangkit Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Tee Ah Sian dalam satu mesyuarat pasukan kebangsaan petugas khas menangani wabak itu, pada awal minggu ini. Dalam perkembangan terkini, kadar kematian di seluruh dunia meningkat daripada 0.4 kepada 0.66 peratus.

Dr Quek mendedahkan maklumat itu dalam artikelnya “Flu measures: Confusion rather than non-compliance” yang diedarkan kepada beberapa media semalam. [Baca artikel penuh]

h1n1 flu malaysia school children students wearing mask 260609 02Beliau juga menekankan kerjasama erat antara Kementerian Kesihatan, hospital, doktor di pusat kesihatan swasta dan orang ramai agar wabak ini dapat dikekang secara lebih berkesan.

Dr Quek juga menegaskan kepada semua pihak, termasuk media, agar tidak menuding jari kepada pengamal perubatan swasta atau beberapa pihak lain atas beberapa perkembangan terkini wabak itu.

Menurutnya lagi, wabak itu dijangka sekurang-kurangnya berlarutan antara satu hingga dua tahun sebelum reda – sama ada virusnya berubah dalam bentuk lebih lemah atau vaksin telah ditemui untuk membasminya. Setakat ini, vaksin belum ditemui dan dijangka akan diperolehi hujung tahun ini.

Pena Tumpul - Allahussamad


No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...