Saturday, August 22, 2009

Ramadan

Di bulan yang mulia dan penuh rahmat ini, email yang bersangkut dengan amalan puasa mencurah-curah masuk. Rata-ratanya membawa mesej yang cukup baik sebagai ingatan kepada kita yang mungkin lupa. Elok rasanya dikongsi bersama untuk manafaat semua semoga ibadah puasa kita lebih sempurna dan diredai Allah.
Antara kesilapan sewaktu berpuasa

1) Makan dan minum dengan bebas setelah terbatal puasa dengan sengaja(bukan kerana uzur yang boleh diterima Islam).
Keadaan seperti ini ada disebutkan dalam hadith ertinya: "Sesungguhnya sesiapa yang telah makan(batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki harinya itu"
(riwayat Bukhari)
2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya "Aslah" (waktu terakhir di hujung malam.
Imam Ibnu Hajar menegaskan "melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh NABI SAW."
(Fathul-Bari,4/138)
3) Bersahur dengan hanya makan dan minum sahaja tanpa melakukan ibadah yang lain. Ini satu kesilapan besar bagi umat Islam kini. Waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik unntuk istighfar dan menunaikan solat malam. Waktu sahur adalah salah satu waktu dimana doa mudah untuk diangkat oleh ALLAH SWT..

4) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. Ini adalah satu kesilapan yang amat besar. Memang benar solat bukanlah syarat sah untuk seseorang berpuasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tunggak kepada keISLAMan seseorang. Sesungguhnya solat itu adalah soalan pertama yang akan ditanya oleh ALLAH kepada kita di akhirat kelak.
5) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja2 di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan kerja yang kita lakukan di pejabat atau di mana2 tempat kerja pun, bila diniatkan Ibadah maka sudah pastinya akan menambahkan lagi pahala untuk kita.
6) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah satu ibadah. Sedangkan Imam As-Suyuti menegasakan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadah adalah amat lemah.
(Al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi,6/291)
7) Tidak mengutamakan solat subuh berjemaah sebagaimana tarawih. Ramai yang lupa & tidak mengetahui kelebihan besar semua solat Fardhu berbanding solat sunat, terutama sekali solat Subuh Berjemaah yang disebut oleh NABI SAW: "Bagi orang yang mendirikan solat Subuh secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.
8) Menunaikan solat Tarawih di masjid dengan niat sekadar inginkan meriah. Malangnya mereka kerana setiap amalan adalah dikira berdasarkan niat, jika niat utama seseorang itu(lelaki mahupun wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah, dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharapkan ganjaran redha ALLAH SWT sebagaimana yang ditetapkan oleh NABI SAW di dalam hadith:
ertinya: "sesungguhnya amalan itu adalah dikira dengan niat".
(Riwayat Bukhari)

Wallahu'alam...

Pena Tumpul - Sentiasa bermohon semoga Allah menerima ibadat puasa yang dilakukan

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...