Skip to main content

Sidek

Saya amat selektif dalam menonton drama Melayu yang dipaparkan di tv. Selain jalan cerita yang lemah dan tema yang klise dan stereotype, mutu lakonan yang kurang mantap para pendukung watak juga turut menolak keinginan saya untuk menggemari drama Melayu. Kebanyakan drama yang disajikan kepada umum dilihat gagal berperanan menjana minda apatah lagi menerapkan unsur pengajaran dan teladan. Drama tempatan sebenarnya begitu ketandusan para pelakon berwatak tetapi dibanjiri dengan para pelakon yang cuma gah pada paras rupa dan gaya namun mutu lakonan yang tidak seberapa. Saya mencari-cari nama-nama besar yang pernah menyuntik kehebatan kepada drama Melayu sekitar 70an dulu dan menjumpai semula Sidek Hussin - pelakon yang pernah mewarnai drama tv era hitam putih. Saya masih ingat lakonan hebatnya penuh berkarakter sebagai samseng kampung dalam drama "Cantiknya Membangun" yang menghiasi slot Potret Pekerti terbitan RTM.

Ketika Tv merupakan satu-satunya sumber hiburan kepada orang ramai kala itu, kemunculan slot drama dan Tayangan Gambar Melayu seminggu sekali sentiasa dinantikan. Saya sendiri membesar dengan drama-drama lakonan Sidek Husin, Razali Buyong, Ahmad B, Karim Latif, Samad Arshad, Abu Bakar Omar, Ahmad Yatim, Rahim Razali, Rubiah Suparman, Noraini Hashim dan beberapa nama lagi yang sudah pudar dari ingatan. Kehadiran semula Sidek Husin di persada drama Melayu menarik semula minat saya untuk menonton drama Melayu. Malam tadi saya sempat menyaksikan lakonan hebat Sidek lewat drama Sebuah Keranda Kayu garapan pengarah yang juga hebat Rashid Sibir. Mengesankan. Menyentuh perasaan. Sarat dengan pengajaran.

Pena Tumpul - Bayar 10 sen untuk tonton Cerita Melayu di TV setiap malam sabtu di kedai Pak Ngah Hasan, satu-satunya yang memiliki tv janaan kuasa generator

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…