Skip to main content

Kamil

"Ceramah dan penyampaiannya malah dia sendiri memang hebat" kata seorang pelajar baru yang mendaftar Julai lalu di UiTM Segamat. Neneknya mencelah, "Kalau kau nak tahu dia tu bukan orang lain, sedara kita jugak" Si cucu yang tidak pernah mengenali saya khabarnya bagaikan tidak mampu menolak untuk percaya dengan kata neneknya.

Isteri saya mengajuk dialog pendek ini kepada saya lewat petang ini. Saya tersenyum dengan kelucuan yang dibawa balik oleh isteri selepas pertemuannya secara tidak sengaja dengan Mak Tisah (saudara saya) di satu majlis rewang. Untuk kesekian kalinya, saya terbabit lagi dalam fenomena salah orang. Isteri cepat memberi penjelasan kepada nenek ini bahawa saya bukanlah orang yang dimaksudkan itu. Kata isteri, suaminya Kamil seorang yang pendiam, "low-profile", tidak menonjol dan cuma seorang pensyarah biasa yang tidak dikenali dan itulah Kamil yang pernah dikenali dari dulu pun. Saya juga pernah tidak disenangi oleh Pak Ngah Yem gara-gara tidak meluluskan permohonan anaknya untuk satu projek di UiTM tidak lama dahulu. Saya sudah dapat mengagak Pak Yem sudah tersalah orang. Tentunya bukan saya yang dimaksudkan itu. Tidak kurang rakan taulan yang sudah lama tidak berjumpa memaculkan "hebat engkau sekarang ya" Sama ada itu gurauan atau apa pun saya cuma mampu tersenyum kerana saya amat yakin saya menjadi mangsa salah orang kerana sama nama.

Pena Tumpul - Tahu arwah ayah memilih nama ini untuk saya kerana Tan Sri Nik Ahmad Kamil

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …