Monday, August 31, 2009

Fasa1


"Awal atau mulanya (bulan Rama-dhan) adalah rahmat, tengahnya pengampunan dan akhirnya ialah kemerdekaan dari api neraka".


Diam tidak diam sudah 10 hari umat Islam menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadan yang mulia ini. Begitu pantasnya masa beredar. Bermakna fasa pertama yang sarat dengan rahmat kurniaan Allah akan berlalu dan bakal menyusul Fasa kedua yang datang bersamanya anugerah pengampunan dari Allah untuk hambanya yang berpuasa penuh ketaqwaan. Rahmat Allah tentunya lebih daripada sekadar limpahan harta benda atau wang ringgit, besarnya rumah, tingginya kedudukan atau banyaknya makanan yang tersaji di meja sewaktu berbuka puasa. Pastinya juga anugerah hati yang tenteram, fikiran yang tenang, fikiran yang tidak kusut, sihat tubuh badan dan bahagianya kehidupan yang dikecapi dan dinikmati. Malah segala amal baik, soleh dan ibadah sunat dan wajib kita pada bulan Ramadhan ini akan diberikan ganjaran pahala berlipat ganda. Setiap ibadah wajib yang diamalkan akan digandakan ganjaran pahalanya di sisi Allah Ta'ala sehingga 70 kali ganda. Amat banyaknya anugerah Allah di bulan Ramadhan yang penuh rahmat ini.

Pena Tumpul - Bersyukur hidup bernaungkan langit dan berpaksikan bumi yang merdeka cipataan Allah

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...