Skip to main content

Daud

Suara dari corong radio memang jarang kedengaran di rumah kecuali sekali sekala terbit keinginan untuk mendengar lagu-lagu lama khususnya irama 60an yang mengusik jiwa. Radio cuma berperanan sebagai teman penghibur semasa kebosanan memandu. Sebuah radio yang telah dibeli sejak bertahun yang lalu tinggal rosak tanpa dibaiki. Ketika hariraya semakin hampir dan lagu hari raya sudah kedengaran dimainkan, keinginan untuk mendengar radio tiba-tiba timbul mendadak. Sedar akan radio yang rosak, saya teringat Daud seorang rakan karib di waktu sekolah yang sememamgnya mahir dalam membaiki peralatan elektrik khususnya radio dan tv. Satu yang istemewa tentang Daud ialah beliau tidak pernah mengambil kesempatan untuk mengenakan caj yang tinggi kepada pelanggannya.

Daud juga begitu pendiam namun amat disenangi. Saya masih ingat bila sekumpulan pelajar perempuan sekelas mengunjunginya waktu hari raya, beliau menyembunyikan dirinya di bawah rumah dan enggan menjelmakan diri sehinggalah kami semua pulang. Begitulah Daud yang amat pemalu. Seingat saya sudah lebih kurang 20 tahun Daud yang memiliki kedai di Buluh Kasap ini bergantung kepada perniagaan ini untuk menyara hidupnya. Saya kira Daud adalah satu-satunya anak Melayu di Segamat ini yang masih bertahan dalam bidang yang rata-ratanya di kuasai oleh kaum bukan Melayu ini. Saya pernah mencadangkan kepadanya supaya membesarkan perniagaannya dengan menjual peralatan elektrik namun beliau menyatakan belum cukup bersedia untuk itu.

Pena Tumpul - Pernah menyimpan cita-cita seperti Daud sewaktu zaman sekolah dahulu

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …