Skip to main content

Pulih

Saya masuk kelas 8 pagi ini tanpa seorang pelajar pun yang bertopeng. Ia jauh sekali berbeza dengan apa yang saya lihat Isnin yang lalu- ramai yang bertopeng selain beberapa orang pelajar yang tidak hadir atas faktor kesihatan ekoran pandemik H1N1 sekarang. Pelajar pagi ini kelihatannya lebih ceria - bukan tidak bermaya seperti pada pertemuan minggu dulu. Khabarnya bilangan yang berkunjung ke pusat kesihatan membutuhkan rawatan juga mencatatkan penurunan. Kalau apa yang diperhatikan ini boleh dijadikan petunjuk, panjatan syukur tidak terhingga ke hadrat Esa di atas kurniaan rahmatnya kepada warga pelajar kampus ini. Semoga kampus ini akan terus pulih dari serangan virus yang tidak terduga ini.

Namun cerita di luar agak membimbangkan malah mampu membuat kita paranoid. Ramalan WHO bahawa 5 juta rakyat negara ini bakal dijangkiti H1N1 memang menggusarkan. Pelbagai cerita yang tersebar dan di dengar yang tidak diketahui sahih tidaknya. Cakap-cakap tentang etnik mana yang lebih ramai menjadi mangsa juga tidak terlepas dari menjadi bahan perbualan panas sepanas wabak yang melanda. Antara percaya dan tidak percaya seorang doktor perubatan yang saya temui malam tadi berkata bahawa etnik Melayu menjadi mangsa paling ramai selsema babi ini. Mengapa tidak etnik yang lain-lain itu.....faktor makanan pastinya. Menurutnya etnik bukan Melayu lebih pantas bertindak dengan bergegas mendapatkan suntikan anti selsema sejak penularan selsema burung lagi.

Pena Tumpul - Langkah lebih drastik perlu diambil tangani pandemik yang semakin mengganas ini


Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…