Sunday, August 23, 2009

Quran


Ramadahan yang mulia ini menyediakan peluang paling berharga untuk kita mendapatkan ganjaran dan pahala yang banyak dari Allah SWT. Antara yang amat baik kita lakukan ialah bertadarus Al-Quran.

Menurut pendapat yang dikongsi daripada Ustaz Mursyid, jika kita tidak berapa lancar membaca Al-Quran bolehlah mengamalkan membaca Surah Al-Ikhlas 100 kali . Ini tentunya lebih baik daripada kita merangkak-rangkak membaca Al-Quran tanpa aturan tajwid yang betul.Namun begitu, jika kita berniat untuk belajar memperbaiki mutu bacaan Quran tentunya lebih afdal lagi.

Jika amalan membaca Al-Quran sudah begitu sebati dengan diri kita,tentunya tidak terbit masalah tetapi bagaimana pula sekiranya sudah 10 tahun amalan membaca Al-Quran ini kita tinggalkan? Sememangnya bulan Ramadhan memberi kita cukup ruang untuk mendekatkan diri dengan Quran justeru ganjaran pahalanya yang berlipat-lipat ganda.Seorang rakan memberikan saya satu congakan mudah bagaimana kita boleh khatam Alquran dalam tempoh sebulan Ramadan AlMubarak ini.
Menurutnya, kita hanya perlu membaca empat setengah muka Al-Quran selepas setiap kali solat waktu. 4.5 X 5 X 30 = 604 muka surat=jumlah muka surat dalam Al-Quran. Susah sangatkah? Saya menyoal diri saya sendiri.

Pena Tumpul - Harap akan khatam lagi bulan Ramadan kali ini

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...