Skip to main content

Dipilih

Kelas "Organizational Behaviour" awal pagi ini menyaksikan saya dalam keadaan yang amat kecewa. Cuma 1/5 atau kurang dari 20% yang mampu menghadirkan diri ke kelas, itu pun bersama raut wajah yang bagaikan terpaksa. Dalam tempoh setengah jam pertama, saya melihat seorang demi seorang pelajar mundar mandir masuk, tidak bermaya, kecewanya saya! Alasan paling biasa bahawa mereka dijangkiti sindrom "overslept" sudah tidak mampu untuk saya terimanya lagi. Apa gunanya memiliki telefon bimbit yang mahal-mahal dan canggih lengkap dengan penggera masa kalau ianya tidak mampu mengejutkan kita untuk terus lena diulit mimpi! Bukan itu alasannya. Saya sudah terlalu jenuh untuk menelan alasan yang tidak bertamadun begitu.

Hari ini saya tidak mahu menyalahkan mereka. Saya bersikap terlalu jujur dan apologis kepada yang hadir. " If you think my teaching does not fulfill your needs, feel free to voice out your grouses and grievances. And if you think, coming to my class is a waste of time and doesnt contribute to any addition of new knowledge, I believe you are adult enough to decide the best thing to be done. You are infact mumayyiz to distinguish between good and bad. I will very much happy to see all of you come to my class wholeheartedly rather than presenting yourselves halfheartedly. What is so great about coming to class, if you are actually forced to come! The choice is yours! 

 Saya cukup beremosi dan memang tidak dapat mengawalnya. "I am completely aware that I am not humorous enough to create jokes. I know that I fail to retain your genuine presence in my class. I admit that. Tidak pernah saya beremosi begitu. Namun mereka perlu disedarkan dari terus hanyut dalam zon selesa. Saya mungkin tidak adil kerana bukan mereka sepatutnya yang perlu dilontarkan kata-kata begitu. Namun saya hargai kehadiran mereka kerana telah dipilih untuk hadir ke kelas pagi ini ketika rakan-rakan mereka yang lain yang mungkin masih melelapkan mata di pembaringan.

Pena Tumpul - Dewan kuliah berhawa dingin, kerusi yang cukup selesa, tidak cukup lagi ke?

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …