Skip to main content

Kesukaran


"Kerana sesungguhnya sesudah kesukaran itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesukaran itu ada kemudahan." (Alam Nashrah:5-6)

Allah menegaskan ini dan mengulanginya sebanyak dua kali. Bahawa kita perlu berkeyakinan bahawa setiap kesukaran selalu membawa kemungkinan-kemungkinan yang bertentangan di masa hadapan.

Seorang Ustaz yang didengar di corong radio awal pagi ini membacakan ayat ini sebagai asas kepada keperluan untuk kita bersabar dengan dugaan kesukaran yang kita hadapi. Selalunya kemudahan akan menyusul selepas berlalunya kesukaran. Juga akan hadirnya nikmat selepas beredarnya dugaan yang menimpa di awalnya. Itu janji Allah pada kita. Seperti kata Abdullah Alwi AlHadad, "Jika dengan hikmah Allah suatu jalan ditutup d hadapan, maka dengan rahmatNya juga, satu jalan lain yang lebih bermanafaat akan dibuka kemudiannya". Cukup indah.

Jika dengan hikmahNya, suatu jalan tertutup di hadapan kita, maka dengan rahmatNya juga, jalan yang lebih baik akan terbuka bagi kita. Kesukaran datang dalam pelbagai bentuk yang cuma menuntut akal fikiran kita untuk menginsafinya. Kadang-kadang ia berlaku tanpa kita sedari dan sering kali juga kita melihat apa yang berlaku sebagai satu kebetulan.

Haziq yang merungut kerana disajikan lauk yang tidak memenuhi citarasanya oleh mamanya di waktu tengahari kemudiannya tersenyum lebar bila di sebelah malamnya Ucunya mengajaknya makan di restoran makanan segera kegemarannya. Dia cukup kenyang dan puas. Begitulah janjiNya. Sepasang suami isteri yang menunggu bertahun-tahun untuk kelahiran seorang bayi comel akhirnya dianugerahkan dengan pasangan kembar. Segalanya berlaku di depan mata kita.

Pena Tumpul - Makan nasi bungkus sekali sekala namun bersyukurlah bahawa masih ada nikmat makan

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …