Skip to main content

Mudah


Adakalanya kerana terlaku terikat dengan gaya berfikir yang biasa, masalah yang kelihatan sukar sebenarnya bukan sangat susah pun untuk diselesaikan. Adakalanya juga masalah itu tidak memerlukan mereka yang cukup hebat dan pakar pun untuk dirungkai. Malah boleh diselesaikan oleh mereka yang biasa-biasa sahaja bahkan oleh mereka yang kelihatannya usia baru setahun jagung.


Kata orang, kecil jangan disangka anak dan besar pula jangan disangka bapak. Pepatah lama ini cukup relevan dalam kita melihat bagaimana acapkali mereka yang nampaknya macam bodoh dan usia bagai setampuk pinang tidaklah sangat diperlukan pandangan dan buah fikiran mereka.

Jangan dilupa dalam keadaan-keadaan tertentu tanpa kita jangka, mereka yang kita nampak macam biasa-biasa inilah yang berupaya mengatasi daya berfikir mereka yang didakwa dan tampak hebat itu. Cumanya mereka tidak pernah diraih dan diberi kesempatan untuk itu. Saya ingin berkongsi cerita yang saya baca ini. Bahawa kita tidak boleh memandang remeh dan memperlekeh kebolehan orang lain sejauh mana hebat dan pandai pun kita. Ia juga menjelaskan bahawa sesuatu yang kelihatan payah itu sebenarnya mudah. Ia menjadi payah kerana cara berfikir kita. Itu sahaja.

Mantoba berjumpa doktor pakar mengadu tidak boleh tidor malam kerana fikirannya terganggu. Dia merasakan ada seekor dinasour bersembunyi di bawah katilnya yang menunggu masa untuk membahamnya kalau dia memejamkan matanya. Doktor meyakinkan Mantoba bahawa itu cuma pemikirannya sahaja. Tiada dinasaur pun. Mantoba gagal diyakinkan begitu.

Bantuan rakan-rakan doktor pakar yang lain diminta. Namun pandangan yang diberikan bukanlah cukup terbaik untuk menyelesaikan masalah Mantoba. Doktor hampr hilang ikhtiar dan bermenung sendirian di rumah memikirkan masalah Mantoba. Seorang anaknya yang berusia tujuh tahun menawarkan diri untuk membantu dan memberi pandangan. Pada mulanya si ayah terdetik hatinya memperlekehkan anaknya yang baru setahun jagung itu.

"Potong sahaja kaki katilnya. Bila kaki katil dipotong, dinasour tiada tempat untuk sembunyi lagi." saran anaknya.

Cadangan disampaikan kepada Mantoba. Selepas itu, ternyata Mantoba sudah boleh tidor dengan nyenyak.

Banyaknya masalah besar yang dapat dilerai dengan gaya fikir yang santai, bebas dan keluar daripada kotak pemikiran yang biasa.

Pena Tumpul - Mudahkan yang payah

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …