Saturday, January 02, 2016

Mudah


Adakalanya kerana terlaku terikat dengan gaya berfikir yang biasa, masalah yang kelihatan sukar sebenarnya bukan sangat susah pun untuk diselesaikan. Adakalanya juga masalah itu tidak memerlukan mereka yang cukup hebat dan pakar pun untuk dirungkai. Malah boleh diselesaikan oleh mereka yang biasa-biasa sahaja bahkan oleh mereka yang kelihatannya usia baru setahun jagung.


Kata orang, kecil jangan disangka anak dan besar pula jangan disangka bapak. Pepatah lama ini cukup relevan dalam kita melihat bagaimana acapkali mereka yang nampaknya macam bodoh dan usia bagai setampuk pinang tidaklah sangat diperlukan pandangan dan buah fikiran mereka.

Jangan dilupa dalam keadaan-keadaan tertentu tanpa kita jangka, mereka yang kita nampak macam biasa-biasa inilah yang berupaya mengatasi daya berfikir mereka yang didakwa dan tampak hebat itu. Cumanya mereka tidak pernah diraih dan diberi kesempatan untuk itu. Saya ingin berkongsi cerita yang saya baca ini. Bahawa kita tidak boleh memandang remeh dan memperlekeh kebolehan orang lain sejauh mana hebat dan pandai pun kita. Ia juga menjelaskan bahawa sesuatu yang kelihatan payah itu sebenarnya mudah. Ia menjadi payah kerana cara berfikir kita. Itu sahaja.

Mantoba berjumpa doktor pakar mengadu tidak boleh tidor malam kerana fikirannya terganggu. Dia merasakan ada seekor dinasour bersembunyi di bawah katilnya yang menunggu masa untuk membahamnya kalau dia memejamkan matanya. Doktor meyakinkan Mantoba bahawa itu cuma pemikirannya sahaja. Tiada dinasaur pun. Mantoba gagal diyakinkan begitu.

Bantuan rakan-rakan doktor pakar yang lain diminta. Namun pandangan yang diberikan bukanlah cukup terbaik untuk menyelesaikan masalah Mantoba. Doktor hampr hilang ikhtiar dan bermenung sendirian di rumah memikirkan masalah Mantoba. Seorang anaknya yang berusia tujuh tahun menawarkan diri untuk membantu dan memberi pandangan. Pada mulanya si ayah terdetik hatinya memperlekehkan anaknya yang baru setahun jagung itu.

"Potong sahaja kaki katilnya. Bila kaki katil dipotong, dinasour tiada tempat untuk sembunyi lagi." saran anaknya.

Cadangan disampaikan kepada Mantoba. Selepas itu, ternyata Mantoba sudah boleh tidor dengan nyenyak.

Banyaknya masalah besar yang dapat dilerai dengan gaya fikir yang santai, bebas dan keluar daripada kotak pemikiran yang biasa.

Pena Tumpul - Mudahkan yang payah

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...