Skip to main content

Labu

Aishah RA berkata : Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai, maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".

Ustaz Zainudin kata Nabi kita suka makan labu. Jadi sebagai umat yang sayangkan Nabi kita mesti buat apa yang Nabi suka buat. Serba serbi hatta dalam soal makanan pun. Kalau kita tidak cukup mampu untuk buat apa yang Nabi buat, seeloknya janganlah kita memperlekehkan orang lain yang membuatnya.

Ceramah Ustaz sempena sambutan Maulidur Rasul di masjid Kampung Gudang Garam pada saya menyajikan sesuatu yang agak baru dari segi isinya. Rata-rata yang hadir bersetuju dengan saya. Kisah-kisah hidup Nabi masa kecil, perjuangan Nabi dan dakwah Nabi sudah biasa sangat kita dengar. Sayang kepada Nabi tidak cukup dengan hanya meraikan hari kelahirannya kerana Abu Lahab pun buat begitu. Semua tahu bahawa Abu Lahab penentang nombor satu ajaran yang di bawa oleh Nabi sehingga turun surah khas untuknya bahawa Abu Lahab selayaknya dihumban ke dalam neraka jahanam. Sambutan bukan sekadar sambutan, dengar ceramah macam dengar cerita tetapi tidak pula diikuti dengan tindakan dan amalan.

Kata Ustaz lagi bagaimana mungkin Nabi akan ingat apatah lagi sayang kepada kita kalau kita sendiri tidak ingat dan sayang pada baginda. Untuk sayang baginda mudah sahaja. Ikut dan amalkan sunahnya dan selalu pula mengingatinya dengan berselawat padanya bukan sahaja di dalam solat tetapi juga di luar solat. Jangan buat apa yang Nabi tidak suka umatnya buat.

Pena Tumpul - Suka gulai labu masak lemak tetapi tidak boleh selalu makan kerana angin

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …