Sunday, January 03, 2016

Labu

Aishah RA berkata : Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai, maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".

Ustaz Zainudin kata Nabi kita suka makan labu. Jadi sebagai umat yang sayangkan Nabi kita mesti buat apa yang Nabi suka buat. Serba serbi hatta dalam soal makanan pun. Kalau kita tidak cukup mampu untuk buat apa yang Nabi buat, seeloknya janganlah kita memperlekehkan orang lain yang membuatnya.

Ceramah Ustaz sempena sambutan Maulidur Rasul di masjid Kampung Gudang Garam pada saya menyajikan sesuatu yang agak baru dari segi isinya. Rata-rata yang hadir bersetuju dengan saya. Kisah-kisah hidup Nabi masa kecil, perjuangan Nabi dan dakwah Nabi sudah biasa sangat kita dengar. Sayang kepada Nabi tidak cukup dengan hanya meraikan hari kelahirannya kerana Abu Lahab pun buat begitu. Semua tahu bahawa Abu Lahab penentang nombor satu ajaran yang di bawa oleh Nabi sehingga turun surah khas untuknya bahawa Abu Lahab selayaknya dihumban ke dalam neraka jahanam. Sambutan bukan sekadar sambutan, dengar ceramah macam dengar cerita tetapi tidak pula diikuti dengan tindakan dan amalan.

Kata Ustaz lagi bagaimana mungkin Nabi akan ingat apatah lagi sayang kepada kita kalau kita sendiri tidak ingat dan sayang pada baginda. Untuk sayang baginda mudah sahaja. Ikut dan amalkan sunahnya dan selalu pula mengingatinya dengan berselawat padanya bukan sahaja di dalam solat tetapi juga di luar solat. Jangan buat apa yang Nabi tidak suka umatnya buat.

Pena Tumpul - Suka gulai labu masak lemak tetapi tidak boleh selalu makan kerana angin

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...