Skip to main content

Damai


Sepupu saya yang diperlukan untuk berpindah tempat kerja masih lagi berbelah bagi dalam membuat keputusan. Saya menemuinya semalam dan setelah seminggu berlalu, beliau dilhat agak enggan untuk meninggalkan bandar kecil ini. Beliau betul-betul tidak mahu berhijrah ke kota batu, Kuala Lumpur. Alasannya mudah, beliau tidak betah dengan hiruk pikuk kosmopolitan. Beliau tahu beliau tidak akan rasa damai dan selesa di Kuala Lumpur, berbanding Segamat. Saya setuju dan juga tidak setuju. Saya beritahu padanya sebuah cerita yang saya harap dapat mengubah tanggapannya tentang damai.

Seorang raja menganjurkan satu pertandingan lukisan yang bertemakan damai. Akhirnya dua lukisan yang menyentuh hatinya terpilih untuk diadili. Lukisan pertama menggambarkan sebuah telaga yang tenang. Cukup tenang airnya sehingga ia bagaikan cermin yang berupaya memantulkan kedamaian gunung-gunung yang menjulang tinggi disekitarnya. Di atasnya terpampang langit biru dengan awan putih berarak-arak. Semua yang memandang lukisan ini pastinya akan berkata ia adalah lukisan terbaik mengenai kedamaian

Lukisan kedua menggambarkan pegunungan juga. Namun tampak kasar dan gondol. Di atasnya terlukis langit yang gelap dan merah menandakan turunnya hujan badai, sedangkan tampak kilat menyambar-nyambar liar. Di sisi gunung ada air terjun deras yang berbuih-buih, sama sekali tidak menampakkan ketenangan dan kedamaian. Namun, sang raja melihat sesuatu yang menarik - di sebalik air terjun itu tumbuh semak-semak kecil dicelah-celah batunya. Didalam semak-semak itu kelihatan seekor ibu burung pipit di sarangnya. Di tengah-tengah riuh rendahnya air terjun, seekor ibu burung pipit sedang mengerami telurnya dengan damai. Benar-benar damai. Ingin tahu lukisan mana yang dipilih sang raja?

Sang Raja memilih lukisan yang kedua dan bukan yang pertama seperti yang dijangka.Sang Raja ada sebab mengapa memilih yang kedua bila dia berkata, “Kedamaian bukan bererti anda harus berada di tempat yang tanpa keributan, kesulitan dan hiruk pikuk yang menggugat ketenangan. Kedamaian adalah hati yang tenang dan damai, meski anda berada di tengah-tengah keributan luar biasa justeru kedamaian hati adalah kedamaian sejati.

Saya membiarkan Badrul menghadam cerita itu dengan harapan damai yang dicarinya akan bisa beliau temui tidak kira di mana pun sementara saya menghadam penuh selera mee goreng mamak dengan damainya.

Pena Tumpul - Sesekali dengar lagu lama Ku cari damai dihati alunan merdu Gingerbread

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …