Sunday, January 10, 2016

Damai


Sepupu saya yang diperlukan untuk berpindah tempat kerja masih lagi berbelah bagi dalam membuat keputusan. Saya menemuinya semalam dan setelah seminggu berlalu, beliau dilhat agak enggan untuk meninggalkan bandar kecil ini. Beliau betul-betul tidak mahu berhijrah ke kota batu, Kuala Lumpur. Alasannya mudah, beliau tidak betah dengan hiruk pikuk kosmopolitan. Beliau tahu beliau tidak akan rasa damai dan selesa di Kuala Lumpur, berbanding Segamat. Saya setuju dan juga tidak setuju. Saya beritahu padanya sebuah cerita yang saya harap dapat mengubah tanggapannya tentang damai.

Seorang raja menganjurkan satu pertandingan lukisan yang bertemakan damai. Akhirnya dua lukisan yang menyentuh hatinya terpilih untuk diadili. Lukisan pertama menggambarkan sebuah telaga yang tenang. Cukup tenang airnya sehingga ia bagaikan cermin yang berupaya memantulkan kedamaian gunung-gunung yang menjulang tinggi disekitarnya. Di atasnya terpampang langit biru dengan awan putih berarak-arak. Semua yang memandang lukisan ini pastinya akan berkata ia adalah lukisan terbaik mengenai kedamaian

Lukisan kedua menggambarkan pegunungan juga. Namun tampak kasar dan gondol. Di atasnya terlukis langit yang gelap dan merah menandakan turunnya hujan badai, sedangkan tampak kilat menyambar-nyambar liar. Di sisi gunung ada air terjun deras yang berbuih-buih, sama sekali tidak menampakkan ketenangan dan kedamaian. Namun, sang raja melihat sesuatu yang menarik - di sebalik air terjun itu tumbuh semak-semak kecil dicelah-celah batunya. Didalam semak-semak itu kelihatan seekor ibu burung pipit di sarangnya. Di tengah-tengah riuh rendahnya air terjun, seekor ibu burung pipit sedang mengerami telurnya dengan damai. Benar-benar damai. Ingin tahu lukisan mana yang dipilih sang raja?

Sang Raja memilih lukisan yang kedua dan bukan yang pertama seperti yang dijangka.Sang Raja ada sebab mengapa memilih yang kedua bila dia berkata, “Kedamaian bukan bererti anda harus berada di tempat yang tanpa keributan, kesulitan dan hiruk pikuk yang menggugat ketenangan. Kedamaian adalah hati yang tenang dan damai, meski anda berada di tengah-tengah keributan luar biasa justeru kedamaian hati adalah kedamaian sejati.

Saya membiarkan Badrul menghadam cerita itu dengan harapan damai yang dicarinya akan bisa beliau temui tidak kira di mana pun sementara saya menghadam penuh selera mee goreng mamak dengan damainya.

Pena Tumpul - Sesekali dengar lagu lama Ku cari damai dihati alunan merdu Gingerbread

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...