Skip to main content

Meniru

Seorang pelajar yang disyaki meniru dalam peperiksaan yang berlangsung pagi ini cuba menafikannya dengan satu alasan yang paling tidak masuk akal. Ketika ditangkap dengan sehelai nota dia membuat pengakuan dengan mengatakan bahawa dia tidak menyedari nota berkenaan terselit dicelah-celah helaian buku jawapan yang diedarkan.

Saya dan rakan yang mengawas tidak langsung terpesona dengan alasan yang diberikan. Adalah mustahil sehelai nota yang sangat relevan dengan subjek yang diuji boleh berada dalam buku jawapan. Nota itu tidak mungkin berada dalam buku jawapan jika tidak diseludup masuk oleh pelajar itu sendiri. Kami tahu dia sangat panik lalu terpacul dari mulutnya alasan yang sangat tidak munasabah itu. Kasihan pelajar ini. Pucat lesi mukanya. Mungkin dia malu juga dengan kawan-kawannya yang memerhatikannya kerana tindakan tidak bijaknya itu.

Kenapa perlu meniru? Lazimnya mereka yang meniru dalam peperiksaan kerana tidak cukup bersedia. Mungkin juga kerana soalan yang dijangka disoal dalam peperiksaan tidak pula keluar. Lantas langkah persediaan diambil awal-awal iaitu menyeludup nota ke dalam dewan peperiksaan. Ternyata pelajar yang ditangkap ini tidak bijak untuk meniru maka kerana itulah dia dicurigai dan seterusnya ditahan. kerana meniru. Pun begitu, adalah lebih baik kalau dia tidak meniru langsung tetapi menyiapkan diri sepenuhnya untuk bertarung dalam peperiksaan. Mendapat keputusan yang baik dengan meniru bukanlah kejayaan yang bermaruah. Biar tidak baik keputusan yang diperoleh tetapi jalannya betul dan terhormat!

Pena Tumpul - Era digital ini macam-macam cara orang meniru

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …