Thursday, February 13, 2014

Mandi

Hampir setiap hari saya perlu mengingatkan Haziq supaya segera mandi, khususnya pada sebelah petang. Sukar betul baginya untuk mandi tanpa disuruh. Kalau di waktu pagi lain pula cerita dan kerenahnya. Alasan sejuk paling kerap diajukan. Saya tangani masalah tersebut dengan mengesyorkannya mandi air panas (hot shower). Sebenarnya masalah malas untuk mandi dihadapi oleh ramai orang. Ada yang cuma berpuashati dengan mandi sekali sehari. Tidak kurang yang mandi dua kali, namun sebaik-baiknya tentulah tiga kali dalam sehari. Masa di kampung dulu, saya teringat bagaimana saya perlu berjalan kaki dalam kedinginan sejuk menyucuk tulang di awal pagi ke telaga untuk mandi. Di waktu musim kemarau pula, saya, arwah ayah, abang dan adik berbondong-bondong ke sungai untuk mandi. Saya ceritakan kepada Haziq betapa perit hidup yang perlu saya tempuhi dulu.

Ada fakta berguna tentang mandi yang perlu kita ketahui.Kajian menunjukkan mandi bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit: Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala : Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia : Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.


Pena Tumpul - Teringat seorang kawan asrama yang suka "mandi itik"

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...