Skip to main content

Gigi

Antara percaya dengan tidak saya menyaksikan sepasang suami isteri (saya kira)yang sudah agak lanjut usianya masuk ke restoran KFC. Saya sedang menikmati ayam goreng bersama isteri. Pasangan ini memang menarik perhatian saya  kerana di usia emas begitu mereka kelihatan cukup mesra dan romantik mengalahkan pasangan yang baru berkahwin.

Saya perhatikan setiap inci pergerakan pasangan ini. Saya lihat lelaki tersebut menuju ke kaunter dan kemudiannya membawa makanan ke meja di mana isterinya sedang menunggu. Dari jauh saya melihat hidangan sebiji burger, sebungkus kecil kentang goreng dan cuma segelas minuman.

"Kenapa sedikit sangat makanan yang dipesan dan minuman cuma segelas aja?, hati saya bertanya. Dari jauh saya lihat lelaki tua itu mengerat burger kepada dua dan mengeluarkan kentang goreng lalu meletakkannya sama banyak di dalam dulang. Dia kemudiannya menyedut minuman itu sedikit dan memberinya pula kepada isterinya. Begitulah mereka saling sedut menyedut minuman yang segelas itu silih berganti.

Pasangan tersebut tidak menarik perhatian saya sahaja rupa-rupanya. Mereka turut diperhatikan oleh salah seorang anak muda lelaki dalam usia dua puluhan. Anak muda itu mendekati pasangan ini memikirkan pastinya pasangan ini agak daif sehingga tidak mampu untuk membeli makanan lantas terpaksa berkongsi.

Anak muda itu menawarkan pertolongan untuk membelikan burger, minuman buat pasangan tersebut. Saya dengar lelaki tua itu menolak secara hormat tawaran anak muda itu dan menjelaskan kepadanya bahawa mereka memang sudah biasa berkongsi segala-galanya begitu.

Saya terus memerhati. Lelaki itu makan dan makan sedangkan isterinya cuma melihatnya tanpa menyentuh pun makanannya. Sekali lagi anak muda itu tidak puas hati dan merasakan pasangan itu memang perlu diberikan bantuan.

"Kenapa Puan masih tak makan lagi", tanya anak muda itu penuh simpati.
Perempuan itu menjawab dengan sopan, "Saya menunggu gigi"

Sanggupkah kita bekongsi segala-galanya?

Pena Tumpul - Kongsi selimut

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …