Saturday, February 01, 2014

Gigi

Antara percaya dengan tidak saya menyaksikan sepasang suami isteri (saya kira)yang sudah agak lanjut usianya masuk ke restoran KFC. Saya sedang menikmati ayam goreng bersama isteri. Pasangan ini memang menarik perhatian saya  kerana di usia emas begitu mereka kelihatan cukup mesra dan romantik mengalahkan pasangan yang baru berkahwin.

Saya perhatikan setiap inci pergerakan pasangan ini. Saya lihat lelaki tersebut menuju ke kaunter dan kemudiannya membawa makanan ke meja di mana isterinya sedang menunggu. Dari jauh saya melihat hidangan sebiji burger, sebungkus kecil kentang goreng dan cuma segelas minuman.

"Kenapa sedikit sangat makanan yang dipesan dan minuman cuma segelas aja?, hati saya bertanya. Dari jauh saya lihat lelaki tua itu mengerat burger kepada dua dan mengeluarkan kentang goreng lalu meletakkannya sama banyak di dalam dulang. Dia kemudiannya menyedut minuman itu sedikit dan memberinya pula kepada isterinya. Begitulah mereka saling sedut menyedut minuman yang segelas itu silih berganti.

Pasangan tersebut tidak menarik perhatian saya sahaja rupa-rupanya. Mereka turut diperhatikan oleh salah seorang anak muda lelaki dalam usia dua puluhan. Anak muda itu mendekati pasangan ini memikirkan pastinya pasangan ini agak daif sehingga tidak mampu untuk membeli makanan lantas terpaksa berkongsi.

Anak muda itu menawarkan pertolongan untuk membelikan burger, minuman buat pasangan tersebut. Saya dengar lelaki tua itu menolak secara hormat tawaran anak muda itu dan menjelaskan kepadanya bahawa mereka memang sudah biasa berkongsi segala-galanya begitu.

Saya terus memerhati. Lelaki itu makan dan makan sedangkan isterinya cuma melihatnya tanpa menyentuh pun makanannya. Sekali lagi anak muda itu tidak puas hati dan merasakan pasangan itu memang perlu diberikan bantuan.

"Kenapa Puan masih tak makan lagi", tanya anak muda itu penuh simpati.
Perempuan itu menjawab dengan sopan, "Saya menunggu gigi"

Sanggupkah kita bekongsi segala-galanya?

Pena Tumpul - Kongsi selimut

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...