Tuesday, February 25, 2014

Tasbih

Di riwayatkan daripada Aisyah RA bahawa apabila baginda bangun daripada majlis, baginda akan membaca doa ini  :Saya bertanya: kenapa tuan sering membaca doa ini?

Baginda menjawab: Sesiapa yang membaca doa ini pada penutup majlis maka akan di ampunkan kesilapan-kesilapan yang berlaku dalam majlis tersebut.

Hadis dikeluarkan oleh Imam Tirmizi dari Abi Hurairah dan beliau mengatakan hadis ini hasan sohih. Imam Abu Daawuud juga ada mengeluarkan hadis yang sama makna dengan hadis ini dari beberapa orang sahabat.

Sudah menjadi kelaziman selepas majlis, ada ayat yang berbunyi seperti ini, kita sudahi majlis kita dengan tasbih kaffarah dan surah Al-As. Anjuran agar kita membaca surah ini, adalah agar kita ingat bahawa demi masa manusia itu sesungguh dalam kerugian, kecuali orang yang beriman, beramal solah, berpesan-pesan pada kebaikan, dan kesabaran.

Adapun amalan membaca Surah Al-Asr sebelum mengakhiri suatu majlis mungkin diambil dari amalan para sahabat Nabi SAW ini.At-Thabrani telah menyebutkan daripada Ubaidillah bin Hafs berkata: “Dua orang sahabat Rasulullah SAW apabila mereka berjumpa, mereka tidak pernah berpisah melainkan salah seorang membaca Surah Al-Asr sehingga akhirnya, kemudian mereka saling memberi salam antara satu sama lain”

Doa ini mudah dilakukan oleh semua orang. Tidak perlu waktu yang lama dan tenaga yang banyak. Ia ringan dan mudah, namun berpahala besar. 
Pena Tumpul - Moga kita sentiasa diampunkanNya

No comments:

Menjerit

" Dan mereka menjerit-jerit di dalam Neraka itu (sambil merayu): Wahai Tuhan kami, keluarkanlah kami (dari azab ini); kami akan meng...