Skip to main content

Prezi

Saya belajar cara menggunakan Prezi dalam satu sesi latihan ringkas pagi ini. Penyampaian oleh
Saudara Mohd Isa rakan dari Shah Alam walaupun santai namun mudah difahami.Ternyata dalam tempoh yang singkat pengalaman menggunakan medium yang baru dikenali ini memang cukup menarik mengujakan.

Khabarnya Prezi sudah lama di persada ilmu namun kehadirannya tidak disedari. Saya sedikit terlambat tahu tentang kewujudannya. Berbanding Powerpoint, ia tidak memerlukan sebarang penyediaan slides yang banyak-banyak itu. Ia cuma memerlukan kita melakarkan idea yang ingin disampaikan di atas sebuah kanvas besar tanpa had. Kita boleh mengembara dari satu titik ke titik yang lain di atas kanvas itu dengan pelbagai cara. Kita boleh tayang video, juga boleh tunjuk imej. Tidak banyak bezanya dengan Powerpoint, cuma kita tidak sangat terikat dengan penyediaan slides.

Pun begitu, ada satu kekurangan Prezi yang boleh melunturkan minat kita untuk menggunakannya. Prezi adalah persembahan online. Ia memerlukan sokongan sambungan internet yang mantap. Tanpa internet yang bagus, Prezi tidak bermakna apa-apa malah menyakitkan hati sahaja.  Persembahan secara offline walaupun mungkin, namun ia tidaklah sebaik persembahan online.

Dalam kelebihan ada kelemahan dan ini biasa.

Pena Tumpul - Isteri sudah merengek minta diajar dan saya kata nanti dulu


Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …