Monday, February 24, 2014

Prezi

Saya belajar cara menggunakan Prezi dalam satu sesi latihan ringkas pagi ini. Penyampaian oleh
Saudara Mohd Isa rakan dari Shah Alam walaupun santai namun mudah difahami.Ternyata dalam tempoh yang singkat pengalaman menggunakan medium yang baru dikenali ini memang cukup menarik mengujakan.

Khabarnya Prezi sudah lama di persada ilmu namun kehadirannya tidak disedari. Saya sedikit terlambat tahu tentang kewujudannya. Berbanding Powerpoint, ia tidak memerlukan sebarang penyediaan slides yang banyak-banyak itu. Ia cuma memerlukan kita melakarkan idea yang ingin disampaikan di atas sebuah kanvas besar tanpa had. Kita boleh mengembara dari satu titik ke titik yang lain di atas kanvas itu dengan pelbagai cara. Kita boleh tayang video, juga boleh tunjuk imej. Tidak banyak bezanya dengan Powerpoint, cuma kita tidak sangat terikat dengan penyediaan slides.

Pun begitu, ada satu kekurangan Prezi yang boleh melunturkan minat kita untuk menggunakannya. Prezi adalah persembahan online. Ia memerlukan sokongan sambungan internet yang mantap. Tanpa internet yang bagus, Prezi tidak bermakna apa-apa malah menyakitkan hati sahaja.  Persembahan secara offline walaupun mungkin, namun ia tidaklah sebaik persembahan online.

Dalam kelebihan ada kelemahan dan ini biasa.

Pena Tumpul - Isteri sudah merengek minta diajar dan saya kata nanti dulu


No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...