Skip to main content

Buta

Di dalam ceramahnya, seorang Pengarah Peperiksaan salah sebuah IPTA tempatan yang agak unggul mendedahkan kelemahan dirinya yang tidak cukup pandai.Katanya, berlaku kejadian seorang pensyarah salah memasukkan markah. Hasilnya sejumlah 200 orang pelajar yang mengambil kursus tersebut gagal!

Khabarnya, pensyarah berkenaan dikenakan tindakan disiplin yang implikasinya cukup besar. Pensyarah terbabit dinafikan sebarang kenaikan pangkat, permohonan biasiswa untuk belajar untuk beberapa tempoh tertentu.

Nampaknya sistem yang terbukti cukup canggih pun masih berlaku kecacatan. Walaupun ia mungkin kes yang sangat terpencil, tidak bermakna ia tidak perlu diberikan perhatian. Ibarat kata orang tua, sebab nila setitik pun sudah boleh merosakann susu sebelanga.

Ada dua perkara paling penting yang boleh diambil pengajaran daripada kejadian ini. Sehebat mana pun sistem buatan dan ciptaan manusia, tidak sampai mungkin menandingi kehebatan manusia itu sendiri apatah lagi Pencipta manusia itu. Jadi, jangan kita sangkutkan 100 peratus kepercayaan kita kepada apa yang kita cipta itu. Ia masih ada cacat cela di sana sini. Juga, adalah sangat tidak elok dan wajar untuk membebankan kesalahan kepada seorang yang bersalah itu sahaja. Benar, ia jelas melakukan kesalahan yang berpunca dari kelalaiannya sendiri, namun kesalahan yang sama tidak seharusnya dilakukan juga oleh orang lain yang berada dalam sistem itu. Ada beberapa peringkat yang perlu dilalui sebelum keputusan itu sampai ke tangan pelajar sebenarnya. Amatlah malang kalau semuanya terlepas pandang!

Inilah padahnya kalau sibuta dibiarkan memimpin sibuta!

Pena Tumpul - Masukkan markah guna pen sahaja

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …