Skip to main content

Petola


Saya selalu ingat Atok Dolah cakap bukan semua sayur baik untuk dimakan. Orang tua yang kaya dengan pengalaman percaya bahawa ada beberapa jenis sayur yang dikelaskan sebagai "sejuk". Sayur jenis sejuk dikatakan tidak baik untuk tubuh malah boleh mendatangkan penyakit bagi mereka yang memang alah. Kobis sejuk. Kangkung juga sejuk malah dikatakan boleh buat badan bisa-bisa. Timun juga sejuk. Labu dikatakan berangin. Sayur jenis kekacang juga tidak elok dimakan selalu. Lalu, sayur apa lagi yang tinggal untuk dimakan?

Petola adalah antara sayur yang disifatkan sejuk. Lantas petola tidak pernah termasuk dalam menu sajian keluarga saya sejak bertahun-tahun. Kalau makan di luar pun, petola yang disajikan dalam pelbagai masakan ini tidak pernah menjadi pilihan.Menebalnya kepatuhan saya pada pesan atok.

Semalam bila berkesempatan melawat atok, saya tidak dapat menahan keinginan untuk mencuba dan menikmati gulai lemak petola masakan Mak Utih. Saya lihat emak bertahan hingga selesai tanpa menjamah sedikit pun gulai petola itu. Saya tahu emak cukup alah dengan petola kerana selalunya lepas makan petola emak akan mengadu bisa-bisa badan. Saya melanggar pesan atok. Tarikan terhadap gulai lemak petola tidak berupaya saya tahan. Saya memujuk diri sendiri. Tidak salah rasanya kalau dimakan sekali sekala. Sah, petola memang sedap. Saya makan lebih dari biasa.

Atok Dolah cuma mampu tersenyum melihat gelagat saya dan dia mungkin cemburu!

Pena Tumpul - Sudah lama tidak rasa kacang buncis

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …