Skip to main content

Usia

"Allah yang menciptakan kamu bermula dengan keadaan lemah, selepas berkeadaan lemah itu Ia menjadikan kamu kuat. Setelah itu Ia menjadikan kamu lemah pula serta tua beruban. Ia menciptakan apa yang dikehendakiNya, dan Dia lah jua yang Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa”. (Surah Arrum: 54)

Sering sekali kita dengar bila usia meningkat tua, pelbagai penyakit akan mula menyinggah. Paling popular pastinya darah tinggi, kencing manis,sakit jantung, buah pinggang yang bermasalah, kaki yang sudah mula lenguh-lenguh dan bisa-bisa dan bermacam lagi penyakit yang tidak pernah dirasai pun sewaktu muda lela. Petang ini, ketika mengadap penuh nikmat hidangan berbuka puasa, emak bercakap tentang kadar kolestrolnya yang tinggi. Menurutnya,doktor yang baru ditemuinya menyarankannya supaya mengawal pengambilan makanan yang mengandungi kadar lemak yang tinggi. Emak perlu lebih banyak makan masakan yang berebus juga tingkatkan pengambilan sayur. Sudah menjadi kelaziman, masakan emak bagaikan tidak sempurna tanpa kuah pekat likat santan kelapa. Petang ini pun kami emak sajikan sekali lagi dengan gulai kari daging yang tidak berupaya saya menolaknya. Kak Long yang balik dari JB untuk berbuka bersama emak, membawa bersamanya roti jala dan pastinya kari ayam! Tidak lupa juga bubur kacang hijau yang manis berlemak. Bertambah lagilah kadar kandungan kolestrol emak!

Sebagai seorang jururawat yang sudah lebih 30 tahun berdepan dengan pelbagai ragam penyakit, kata Kak Long kolestrol ini ada dua jenis yang baik dan yang jahat. Yang jahat itulah yang perlu dikawal kemaraannya. Setelah merujuk sumber yang sepatutnya, Kak Long bukan main-main. Kolestrol jahat ialah low density lipoprotein (LDL) manakala yang baiknya ialah high density lipoprotein (HDL). Lemak di dalam makanan terdiri daripada kombinasi lemak tepu (jahat) dan lemak tidak tepu (baik). Lemak tepu yang jahat banyak didapati dari sumber haiwan, seperti daging dan juga tumbuh-tumbuhan seperti minyak kelapa sawit, minyak kelapa (santan) dsb. Lemak yang baik ialah lemak tidak tepu. Ikan sebagai contoh, mengandungi lemak tidak tepu yang tinggi. Kak Long mencadangkan emak menjadikan quaker oat sebagai makanan utama sekarang justeru keberkesanannya dalam menurunkan kadar kolestrol. Emak tidak ada pilihan tetapi perlu mengikut nasihat Kak Long.

Pena Tumpul - Lepas ini akan berpuas hati dengan masakan rebus emak yang tidak lemak-lemak lagi

Comments

Popular posts from this blog

Pahat

O rang tua-tua selalu mengingatkan kita, kalau hendak berjaya jangan sama sekali bersikap seperti pahat dengan penukul. Sikap pahat yang hanya akan berkerja apabila diketuk sebenarnya banyak berlaku dalam kehidupan seharian kita. Kebijaksanaan silam itu mahu memberitahu kita bahawa dalam apa kerja sekalipun, desakan atau keterpaksaan tidak akan menjanjikan kejayaan. Apabila membuat kerja apabila dipaksa, maka selamanya kita memerlukan ``ketukan'' supaya sekian banyak ``pahat'' membuat kerja masing-masing. Adakalanya Haziq juga bagai pahat. Saya pula penukul. Mahu diketuk selalu. Perlu juga sering diingatkan disuruh. untuk buat itu dan ini, walaupun apa yang perlu dibuat itu sebenarnya tidak perlu sampai disuruh pun. Kebanyakannya adalah rutin yang sudah sering sangat dilakukan. Mengulangkaji pelajaran misalnya tidaklah sampai perlu diulang-ulang diberitahu untuk melakukannya. Ia adalah kewajipan seorang pelajar kalau ingin berjaya. Sekali disuruh, sekali d

Seluar

S eorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat. Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang. Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan. Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat se

Cengkerik

P etang ini hasrat untuk memancing hampir terbantut gara-gara gagal mendapatkan cengkerik. Seluruh Segamat kehabisan cengkerik. Serangga ini mendadak naik permintaannya selepas banjir. Ia menjadi buruan kaki pancing. Cengkerik biasanya dijual dengan harga seringgit untuk 25 ekor. Agak mahal. Makanannya cuma kertas sahaja. Rasanya kalau ternak cengkerik sekarang, pulangannya pasti tidak mengecewakan. Dalam keadaan permintaan melebihi penawaran, rasanya penjual cengkerik boleh buat duit dengan menaikkan harganya. Seingat saya berpuluh tahun dahulu cengkerik bukanlah umpan untuk memancing. Tidak pernah digunakan pun. Ketika itu umpannya tidak lain kecuali cacing. Ia mudah didapati dan tidak perlu dibeli pun. Pergi bawah rumah atau tanah yang agak lembab, cangkul dan gali. Pastinya berpuluh-puluh ekor cacing boleh dikumpulkan. Pada mulanya agak geli juga untuk memegangnya. Namun lama kelamaan, alah bisa tegal biasa. Joran yang digunakan pun tidaklah secanggih sekarang. Cuma buluh. Keluar w