Monday, October 26, 2009

Ibu

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat kebaikan kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah" ( Surah Al-Ahqaf:15)

Ustazah ini, Dr Sharifah Hayaati menghiris perasaan dan hati kecil saya malam tadi. Saya tidak sampai menangis berjujuran, namun cukup tersentuh. Saya sebak dan tanpa dipaksa terasa mata bergenang. Saya terus teringat ibu. Terbayang wajah ibu .Saya juga dapat melihat kesebakan yang tidak mampu disembunyi oleh penceramah comel dan petah ini. Saya percaya tidak ada hati yang tidak tersentuh bila berkisah tentang ibu. Ustazah berkisah tentang ibu yang perlu dimulia dan dihormat untuk kesekian kalinya. Tidak ada yang barunya cerita tentang perlunya anak memuliakan ibunya. Begitu juga peringatan berulang-ulang kali kepada anak supaya jangan sampai derhaka kepada ibunya. Cumanya, kadang-kadang tanpa kita sedari dalam diam-diam kita melukakan hati ibu, dan dikhuatiri sampai dikira menderhaka pula.

Haziq yang menonton sama, sempat disindir-sindir oleh ibunya, "Dengar tu, bila mama panggil, jangan buat tak dengar aja, jangan nak merungut....."bila Dr Hayaati berkongsi kisah yang berlaku kepada ahli ibadat daripada keturunan Bani Israel bernama Juraij yang berhadapan dengan fitnah besar hanya kerana mementingkan sembahyang sunat daripada menyahut panggilan ibunya. Akhirnya, beliau difitnah oleh seorang pelacur yang mendakwa mereka ada hubungan sulit hingga melahirkan anak. Mujurlah dengan kekuasaan Allah, bayi itu boleh bercakap dan menceritakan siapakah bapanya yang sebenar.

Saya membaca kisah menyayat hati seorang gadis dehaka kepada ibu yang berlaku di Sabah 1994 lalu dan melihat kisah si Tanggang dalam versi baru berulang dan berulang!

Pena Tumpul - Terharu bila ibu kata dia tidak pernah lupa mendoakan kesejahteraan anak-anaknya dunia dan akhirat

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...