Skip to main content

Solat


Saya sedang membaca sebuah buku yang diharap dapat mempertingkatkan lagi kualiti solat. Antara yang menarik perhatian saya ialah bahawa semua unsur solat dikatakan dapat memicu pada perkembangan kepada tiga sikap tawakal kepada Allah iaitu rasa takut pada hukuman Allah, takwa yang dikaitkan dengan sosial: takut akan segala akibat buruk perbuatan kita dan akhirnya takwa secara spiritual; takut kehilangan rasa cinta pada Allah. Menurut penulisnya, bacaan al-Fatihah dilihat paling berpotensi untuk mencapai takwa yang dimaksudkan itu.

Bagaimana bacaan al-Fatihah dalam solat dapat menjadikan hati kita menaruh rasa percaya tahap tertinggi pada Allah? Hadis qudsi yang diriwayatkan oleh Muslim mampu menjelaskannya.

Allah berkata, "Aku membahagi solat menjadi dua bahagian, iaitu satu bahagian untukku dan satu bahagian lagi untuk hambaku, dan hambaku akan mendapatkan apa yang dimintanya."

Apabila seseorang hamba mengucapkan " Alhamduliahirabbil alamin (segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam), maka Allah menyahut, "Hambaku memujiku,"

Apabila dia mengucapkan "Arrahmanirrahim" (yang maha pemurah lagi maha penyayang), maka Allah menyahut, "Hambaku menyanjungku."

Apabila dia mengucapkan "Maliki yaumiddin," (yang menguasai Hari Kiamat), maka Allah menyahut, Hambaku memujaku.

Apabila dia mengucapkan "Iyyaka na'budu wa iyyaka nasta'in (hanya kepadamu kami memohon pertolongan), maka Allah menyahut, "Inilah bahagianku dan bahagian hambaku, Hambaku akan mendapat apa yang dipohonnya."

Apabila dia mengucapkan "Ihdinashshiratathal-mustaqim" (tunjukilah kami jalan yang lurus), Shirathal-ladzina an'amta'alayhim ghayril-maghdhubi 'alayhim wa ladhdhallin" (jalan nya orang-orang yang kau beri nikmat, bukan yang kau murkai dan bukan pula yang sesat), maka Allah menyahut. "Itulah hak-hak hambaku dan hambaku akan mendapat apa yang dipohonnya."

Justeru bagi mengembangkan ketiga-tiga jenis sikap tawakal ini, sebaik-baiknya kita mendiamkan diri sejenak di antara ayat-ayat itu. Dengan itu, kita mempuyai waktu yang cukup bagi memahami maknanya dan menghayati jawapan Allah di dalam solat.

Pena Tumpul - Peringatan buat diri sendiri

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …