Tuesday, October 20, 2009

Bingkas


"Anda tidak minat buat penyelidikan? Kalau begitu, jangan panggil diri anda pensyarah"

Begitu kata Presiden KLIUC yang sempat dilontarkan oleh PM Mustafar Kamal Hamzah orang penting RMI dalam satu program ILQAM. Saya akui saya sangat terpukul sebab saya memang kurang minat dengan penyelidikan. Kecenderungan saya tidak di situ. Namun ungkapan itu membuat cili yang dirasa begitu amat pedasnya. Saya perlu bergerak dari mana-mana titik pun saya berada sekarang. Saya perlu bingkas. Senario yang bakal direntasi masa depan benar-benar "menakutkan" Menjelang 2015, UiTM bakal dinobat menjadi Universiti Penyelidikan (RU). Kata Mustafar, ketika itu pengajaran di kelas bukan lagi prioriti.

Menurut Mustafar lagi, penyelidikan dalam bidang sains sosial akan menjadi "obsolete". Sains dan Teknologi serta yang menjurus kepada BioTeknologi dan angkasa bakal meraih lebih perhatian dan tumpuan. Penyelidikan antara disiplin malah merentas disiplin berstatus goreng pisang panas. Selain itu tumpuan kepada "Research Collaboration" Bagaimana mungkin seorang penyelidik linguistik ingin bekerjasama dengan seorang penyelidik kejuruteraan? Fikir-fikirkanlah, kata Mustafar melayan persoalan berbaur kegusaran yang dibangkitkan oleh seorang pensyarah bahasa. Lebih dari itu, penyelidikan yang berimpak tinggi kepada masyarakat dan negara menjelang 2020.

Saya dihantui kebimbangan berimpak tinggi!

Pena Tumpul - Saya perlu bingkas atau bakal tumpas

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...