Skip to main content

Bingkas


"Anda tidak minat buat penyelidikan? Kalau begitu, jangan panggil diri anda pensyarah"

Begitu kata Presiden KLIUC yang sempat dilontarkan oleh PM Mustafar Kamal Hamzah orang penting RMI dalam satu program ILQAM. Saya akui saya sangat terpukul sebab saya memang kurang minat dengan penyelidikan. Kecenderungan saya tidak di situ. Namun ungkapan itu membuat cili yang dirasa begitu amat pedasnya. Saya perlu bergerak dari mana-mana titik pun saya berada sekarang. Saya perlu bingkas. Senario yang bakal direntasi masa depan benar-benar "menakutkan" Menjelang 2015, UiTM bakal dinobat menjadi Universiti Penyelidikan (RU). Kata Mustafar, ketika itu pengajaran di kelas bukan lagi prioriti.

Menurut Mustafar lagi, penyelidikan dalam bidang sains sosial akan menjadi "obsolete". Sains dan Teknologi serta yang menjurus kepada BioTeknologi dan angkasa bakal meraih lebih perhatian dan tumpuan. Penyelidikan antara disiplin malah merentas disiplin berstatus goreng pisang panas. Selain itu tumpuan kepada "Research Collaboration" Bagaimana mungkin seorang penyelidik linguistik ingin bekerjasama dengan seorang penyelidik kejuruteraan? Fikir-fikirkanlah, kata Mustafar melayan persoalan berbaur kegusaran yang dibangkitkan oleh seorang pensyarah bahasa. Lebih dari itu, penyelidikan yang berimpak tinggi kepada masyarakat dan negara menjelang 2020.

Saya dihantui kebimbangan berimpak tinggi!

Pena Tumpul - Saya perlu bingkas atau bakal tumpas

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …