Skip to main content

Gambir


Perjalanan yang tidak pernah dirancang pada pagi ini membawa saya dan isteri ke sebuah pekan,Bukit Gambir. Saya ingat pernah ke pekan kecil ini dahulu kira-kira 20 tahun lalu. Waktu itu Bukit Gambir bagaikan sebuah pekan koboi yang dijajari oleh deretan rumah kedai papan yang usang dan sentiasa kelihatan kuning dihinggap debu jalan tanah merah. Mengunjunginya lagi kali ini saya terpukau dengan pembangunan fizikal yang luar biasa pesatnya. Bukit Gambir sudah bertukar wajah. Deretan kedai-kedai baru mengisi setiap pelusuk bandar bersama-sama dengan taman perumahan bagi memenuhi permintaan penghuni bandar ini yang kian bertambah. Selesanya berbelanja di sini. Tidak sangat hiruk pikuk dan sesaknya macam bandar-bandar lain setarafnya, Segamat setidak-tidaknya. Segalanya dilihat terancang.

Sambil menyelam minum air. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Pucuk dicita ulam mendatang. Bagaikan mengantuk disorongkan bantal. Tiba-tiba teringat akan sanak saudara yang dikatakan masih ada di sini. Alangkah baiknya kalau dapat bertemu mereka yang telah lama tidak kunjung sua di bulan Syawal yang mulia ini, sementelah lagi suasana raya yang masih panas terasa. Kalau sudah rezeki hendak berjumpa, hasrat yang dicita menjadi nyata. Saya dihidang juadah yang cukup enak untuk dilupakan sampai bila-bila. Nasi beriani ikan yang menyelera ketika tembolok sudah begitu tidak selesa melayan rasa. Sedapnya sambil mengimbau kesah-kesah lama yang pernah dilalui bersama dulu.

Dalam perjalanan pulang, saya sempat berkongsi kesah lama dengan Haziq tentang aruah Atok Senah yang sering kelihatan merah mulutnya dek penangan sireh dan kapor serta gambir yang digobeknya itu. Sayangnya Haziq tidak mengenal pun apa itu gambir!

Pena Tumpul - Pernah dengar cerita kehebatan gambir Sarawak juga namun betulkah?

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …