Thursday, October 08, 2009

Batik


Saya bukan penggemar batik. Walaupun hari Khamis digalakkan penjawat awam memakai batik, saya memilih untuk tidak memakainya pun dalam kebanyakan hari Khamis yang telah ditempuhi. Sebab paling utama untuk menolak batik pastinya kerana dilihat begitu formalnya berpakaian batik. Kurangnya koleksi pakaian batik penyumbang kedua mengapa batik tidak menjadi corak pakaian pilihan saya.

Hari ini tiba-tiba tercetus keinginan untuk menyalut batik di batang tubuh ini. Saya tidak punya banyak pilihan untuk diperagakan, kecuali tiga pasang baju batik yang sempat saya beli di Pasar Payang tidak lama dulu. Hasrat dihati ingin menambah simpanan yang ada namun sering tertangguh justeru tidak begitu sangat terdesaknya keperluan untuk itu. Isteri tumpang sama berbatik kerana sudah lama tidak berbatik ke tempat kerja katanya. Sekali-sekali berpakaian batik terasa kelainannya. Nampak macam menarik walaupun diselit kejanggalan.

Sebenarnya pemakaian batik dalam busana tradisi mempunyai sejarah yang lama berlangsung dari zaman awal tamadun Melayu. Dipakai oleh semua golongan, dari raja ke bangsawan sampai ke rakyat jelata, batik menzahirkan dirinya sebagai seni asli yang praktikal dan popular. Dalam tradisi penulisan tradisi, kain cindai misalnya disebut dalam banyak hikayat-hikayat silam. Batik menjadi hadiah perpisahan dan perlambangan cinta dalam Hikayat Malim Deman dan persalinan dijadikan tanda penganugerahan darjat dalam Hikayat Hang Tuah. Dalam seni wayang yang lebih terkemudian; dalam filem Sumpah Orang Minyak (P. Ramli 1968) batik dijadikan lambang pernyataan cinta yang terlarang. Dan siapa yang boleh melupakan Ramona berkemban dengan batik lepas bermandi bunga dalam Fenomena (M.Nasir 1996).

Pena Tumpul - Akan ke Pasar Payang cari lebih banyak batik bila ke Terengganu Hari Raya Haji nanti

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...