Friday, October 30, 2009

Seleweng


Ketika membentangkan Belanjawan 2010 Jumaat lalu, Perdana Menteri berkata kerajaan akan memperkenalkan Akta Whistleblower tahun depan manakala 14 Mahkamah Sesysen Khas Rasuah dan empat Mahkmah Tinggi Khas Rayuan akan ditambah untuk memerangi rasuah. Satu langkah yang tepat dan sesuai bagi membendung segala macam bentuk penyelewengan yang berlaku sekarang. Saya pernah menulis tentang isu ini di akhbar tidak lama dulu. Penyelewengan dikatakan berleluasa dalam sektor awam justeru tiada pihak yang berani tampil ke depan memberi maklumat mendedahkannya. Lantas, Akta 'Whistleblower' dilihat amat perlu bagi melindungi pemberi maklumat.

Laporan Ketua Audit Negara baru lalu mendedahkan tentang banyaknya kepincangan dalam pentadbiran serta salah urus dana. Bayangkan RM42,320 digunakan untuk membeli sebuah komputer riba yang sudah ketinggalan zaman. Tidak masuk akal langsung! Sebuah kerusi berputar pula berharga di antara RM810 dan RM1,050.Bayangkan bagaimana kelulusan boleh dibuat ke atas pembelian ‘thumbdrive’ 1GB dengan harga RM480 sedangkan harga pasaran RM90.

Penyelewengan yang melibatkan dana awam bisa berlaku di mana sahaja tidak kira kecil atau besar jumlahnya wang yang dilibatkan. Yang pasti ada habuan yang dapat masuk ke dalam poket sendiri. Audit dalaman sepatutnya lebih berperanan untuk mempastikan berlakunya ketelusan dalam tadbir urus sesebuah organisasi. Dedahkan segala kepincangan agar setiap sen wang rakyat yang dibelanjakan sebaik-baiknya supaya tidak sampai tiris ke kantung mereka yang mabuk wang.

Tiuplah wisel dan bongkarkan segala penyelewengan!

Pena Tumpul - Teringat dailog "20 persen" dalam Tiga Abdul

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...