Skip to main content

Kelawar

Spesis mamalia yang boleh terbang ini benar-benar menguji kesabaran saya dan isteri. Sekumpulan kelawar ini berkampung bawah atap rumah sejak sekian lama. Kehadirannya telah lama kami sedari namun tidak sangat dihiraukan pada peringkat awalnya, justeru tidak memberi kesan yang amat ketara. Sejak akhir-akhir ini bilangan yang menyinggah kian meningkat dan sekaligus membangkitkan rasa tidak selesa penghuni Teratak Kasih. Selain sisa-sisa najis yang dibiarkan bertaburan merata jatuh ke kaki lima dan menjengkelkan, habuk yang dihasilkan juga menyesakkan rongga hidung. Pelbagai ikhtiar sudah dilaksana namun mamalia yang dikaitkan dengan "vampire" ini tetap tidak mahu beredar pergi. Pemasangan lampu kalimantang juga tidak berhasil mengusirnya. Kata orang, letakkan daun mengkuang dan saya melakukkannya tetapi binatang unik ini tetap enggan pergi. Saya dan isteri putus asa namun masih mencari jalan penyelesaian terbaik.

Ada yang menarik tentang kelawar rupanya dan begitu menarik untuk dikongsi pastinya.

Suatu hari Allah S.W.T. memerintahkan malaikat Jibril as. untuk pergi menemui salah satu makhlukNya iaitu kerbau dan menanyakan pada si kerbau apa dia senang telah diciptakan Allah S.W.T. sebagai seekor kerbau. Malaikat Jibril as segera pergi menemui si Kerbau.

Di tengahari yang panas itu si kerbau sedang berendam di sungai. Malaikat Jibril as mendatanginya kemudian mulai bertanya kepada si kerbau, "hai kerbau apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah S.W.T. sebagai seekor kerbau. Si kerbau menjawab "MasyaAllah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah S.W.T. kerana aku dijadikanNya sebagai seekor kerbau, daripada aku dijadikanNya sebagai seekor kelawar yang ia mandi dengan kencingnya sendiri:. Mendengar jawapan itu Malaikat Jibrail as segera pergi menemui seekor kelawar.

Malaikat Jibril as mendatangainya seekor kelawar yang siang itu sedang tidur bergantungan di dalam sebuah gua. Bertanya pula kepada si kelawar, "hai kelawar apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah s.w.t. sebagai seekor kelawar...? "MasyaAllah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah S.W.T. kerana aku dijadikan sebagai kelawar daripada dijadikan sebagai seekor cacing bertubuh kecil, tinggal di dalam tanah berjalan pula menggunakan perut..." jawab si kelawar. Mendengar jawapan itu malaikat Jibril as segera pergi menemui seekor cacing yang sedang merayap...

Malaikat Jibril as bertanya kepada si cacing, "Wahai cacing kecil apakah kamu senang telah dijadikan Allah S.W.T. sebagai seekor cacing..?" Si cacing menjawab, "MasyaAllah .. alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah s.w.t. yang telah menjadikan aku sebagai seekor cacing, daripada dijadikanNya aku sebagai seorang manusia. Apabila mereka tidak memiliki iman yang sempurna dan tidak beramal soleh ketika mereka mati mereka akan disiksa selama-lamanya. Wallahhualam..

Pena Tumpul - Guna tahi kelawar sebagai baja

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …