Skip to main content

Selenggara

"Kita memiliki kemudahan kelas pertama, tetapi sayangnya aspek penyelenggaraan berada pada tahap kelas ketiga"

Saya perlu bersetuju dengan kenyataan di atas berdasarkan pengalaman yang tidak menyenangkan apabila berdepan dengan rentetan masalah dalam penggunaan teknologi media di dalam kelas sepanjang minggu ini. Ketika saya melihat keseluruhan bilik kelas sudah diperlengkapkan dengan peralatan canggih ini sejak beberapa minggu lalu, tidak dapat saya gambarkan betapa beruntungnya saya dan saya kira yang lain pun berkongsi perasaan yang sama diberikan kemudahan begini. Saya sudah lama mengucapkan selamat tinggal kepada OHP yang sudah mula kelihatan "obsolete" dan ketinggalan zaman apatah lagi papan kapor yang berhabuk itu. Tidak perlu lagi nota-nota kertas tetapi cukup setakat kantong maklumat yang sekecil dan seringan sebatang pen. Mudahnya. Paparkan di skrin dan bermulalah satu episod pengajaran yang penuh warna warni, pelbagai dan tidak sangat menjemukan berbanding OHP yang kaku dan layu. Saya amat berbangga institusi pengajian yang diuruskan oleh Bumiputera ini kini gah setanding dengan yang lain.

Malangnya, panas yang diharap sampai ke petang basah dek hujan ditengahari. Sejak Isnin yang lalu saya terpaksa bersabar mendepani beberapa episod kegagalan sistem yang dibanggakan itu. Penyampaian pelajar tergendala bersama masa yang dibiarkan berlalu sia-sia.

Peralatan secanggih mana pun tidak akan memudahkan malah menyusahkan sekiranya penyelengaraan tidak dimartabatkan. Itulah kelemahan kita dan perlu kita akui.

Pena Tumpul - Kadang-kadang panas setahun mudah sahaja dihapuskan oleh hujan sehari

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …