Sunday, October 25, 2009

Campur

Saya menonton sebuah filem Inggeris yang agak menarik lewat TV2. Saya tahu mengapa saya boleh sampai terpaku di depan tv sehingga usai walaupun cerita sudah di pertengahan tayangan. "Guess Who's Coming for Dinner" terbitan 1967 mengangkat persoalan yang cukup menarik. Berkisar pada isu yang cukup kontroversial- "perkahwinan campur"yang melibatkan dua warna kulit yang berbeza, putih dan hitam. Perkahwinan campur sememangnya ditentang hebat malah dianggap menyalahi undang-undang di Amerika sehinggalah undang-undang membenarkannya diluluskan oleh Mahkamah Agung lewat 60an. Namun di kebanyakan tempat, ia masih ditentang keras.

Lakonan hebat Sidney Poitier, Katherine Hepburn dan beberapa yang lain. Garapan yang amat menarik. Makan malam di dahului dengan suasana tegang pertikaman lidah antara kedua belah pihak. Pasangan lelaki dan perempuan menunggu dengan resah sehingga empat jam sebelum ibubapa kedua-duanya bersetuju dengan hasrat mereka. Saya mengharapkan tema begini ditonjolkan dalam filem kita sebagai salah satu usaha mempromosi gagasan 1Malaysia.

Rasulullah SAW sendiri menggalakkan para sahabat berkahwin dengan pasangan yang jauh atau yang tidak mempunyai hubungan kekeluargaan.Perkahwinan campur ini sering terjadi di zaman Rasulullah SAW. Malah Rasulullah SAW sendiri berkahwin dengan Safiyah, wanita keturunan Yahudi dan Mariah keturunan Qibti. Rasulullah SAW bersabda, maksudnya ; “Pilihlah yang jauh dan jangan pilih kerabat yang dekat.”


Pena Tumpul - Pilih sawo matang

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...