Skip to main content

Lekat


Entah dari mana datangnya, saya merasakan ada sesuatu yang melekit di kasut. Saya terpijak gula getah rupanya ketika berjalan menuju perpustakaan.Angkara siapa agaknya yang wewenang sahaja memancutkan sisa gula getah merata begitu. Malangnya nasib gula getah, habis manis sepah dibuang. Sudah sifat umum gula getah, sekali sudah melekat,sukarnya untuk memisahkannya dari kasut atau selipar yang dipakai. Ia melekat dan melekit bagaikan tidak mahu tanggal-tanggal lagi. Berpuluh-puluh tahun dahulu, kawan saya hampir maut justeru tercekik gula getah ini. Tidak lama dulu ada politikus yang menyifatkan Belanjawan 2009 belanjawan gula getah. Macam-macam.

Dilaporkan, masyarakat Maya di Selatan Mexico merupakan masyarakat pertama yang menjumpai gula-gula getah. Gula-gula getah diperolehi daripada pokok liar sapodilla. Mereka menoreh dahan pokok itu dan menadah cecair getah yang keluar dari pokok itu. Kemudian Thomas Adams Jr. dan William Wrigley Jr. mempopularkan jenama Wrigley Chewing Gum.Sejak itu, gula-gula getah mendapat perhatian seluruh dunia.

Kajian yang dijalankan oleh penyelidik antarabangsa menunjukkan gula-gula getah yang boleh memberikan rehat yang lebih, bersenam, urutan mata dan kelegaan kepala adalah antara tabiat sihat yang boleh membantu orang muda memberikan tumpuan yang lebih baik. Betulkah begitu?

Namun pandangan seorang ustaz ini lebih menarik. Beliau mengaitkan gula getah dengan jahiliyah.Ia melekit dan melambatkan serta menyukarkan perjalanan dalam berdakwah. Katanya, di saat hati kita dilekati lekit Jahiliah, hati sangat susah untuk tersentuh dengan AlQuran. Namun apabila Jahiliah ditanggalkan, akan dirasa kemanisannya. Kemanisan yang amat sukar untuk diceritakan pastinya.

Pena Tumpul - Kerana gula getah melekat lekit di pintu MRT, Singapura mengharamkan gula getah, negara kita bila lagi?

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …