Skip to main content

Kulit

"Idea yang disebut kreatif mestilah memenuhi dua syarat. Pertama, idea itu bersifat novel iaitu baru sama sekali. Ia belum pernah didengar ataupun dicipta sebelumnya. Kedua, idea itu hendaklah berguna kepada masyarakat"

Saya diperlukan untuk mengadili persembahan drama beberapa kumpulan pelajar. Mereka menjadi kelompok pertama dalam sejarah UiTM Johor diberi penghormatan merintis peluang mengeksploitasi dan memanipulasi minda agar lebih kreatif dan kritis. Sebagai fasilitator, saya juga cukup teruja kerana diberi kepercayaan untuk berkongsi dengan 25 orang pelajar selama 4 jam seminggu tentang dua jenis pemikiran ini. Bukan mudah tentunya untuk mentransformasi pemikiran yang sudah lama tidak kreatif dan kritis di kalangan pelajar. Apatah lagi bila bercakap soal innovasi dan invensi. Terasa sukarnya. Persembahan drama itu adalah terjemahan kepada tahap kemampuan mereka dalam menggarap idea pemikiran kritis dan kreatif.

Sengaja saya mengangkat pandangan Ainon Mohamad, SifuPTS lewat bukunya, "Kenapa Saya Tidak Berfikir Begitu" agar tidak sampai tersasar bila berbicara tentang apa itu kreatif dan sekaligus menjadikan pandangan ini sebagai neraca dalam menilai 16 persembahan yang disajikan.

Saya melihat elemen-elemen adaptasi, ciplak dilakukan secara wewenang dan sembrono. Mencedok idea hebat beberapa komersial lewat media tv untuk dipersembahkan di pentas dilihat menarik dan berjaya meraih sorakan penonton tetapi tidaklah cukup kreatif kerana ia bukan cetusan baru. Menyaksikan dikir barat dialun dalam versi Bahasa Inggeris juga menarik tetapi tidak juga kreatif justeru ia bukan lagi luarbiasa pun-persembahan begini sudah acapkali disajikan. Melihat Rapunzel, Cinderella, Red Riding Hood dipentaskan mungkin menarik, tetapi saya tercari-cari di mana dihumban pemikiran kreatifnya? Elemen pop masih tebal bersarang di kotak fikiran bila muzik dan lagu diselitkan dalam persembahan dan penonton begitu teruja! Persembahan yang kelihatannya serius tanpa lagu dan muzik disahut hambar. Pemikiran berada ditahap paling gawat melihat beberapa adegan yang tidak wajar untuk dipertontonkan pun! Kadang-kadang terasa bagaikan menonton satu persembahan tadika yang mungkin menghiburkan namun tidak pula sejajar dengan tahap pemikiran pelajar yang sewajarnya. Keseluruhannya, pelajar dilihat gagal menyingkap makna sebenar pemikiran kreatif. Masih selesa dan santai bermain di permukaan namun gagal menyelam sehingga ke dasarnya.

Saya terpaksa memilih untuk berpuashati menyaksikan dari awal hingga akhir selama sehari suntuk beberapa persembahan yang cantik kulitnya namun sayang, tiada isinya!

Pena Tumpul - Akui gagal menjana pemikiran pelajar

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …