Skip to main content

Mentol

"Ziq, muka ayah nampak macam pencuri ke"

Soalan tersebut saya ajukan pada Haziq secara bergurau selepas satu adegan yang tidak ingin dilihat berlaku pagi ini. Saya dituduh mencuri sebiji mentol bernilai RM4.80 di sebuah pasaraya. Ketika ingin membuat pembayaran di kaunter, saya diminta oleh seorang pekerja untuk mengeluarkan mentol berkenaan dari kocek. Tanpa rasa gentar pun saya melakukan apa yang disuruh. Selesai. Saya tidak mencuri. Saya tidak bersalah.

Saya cenderung untuk mengupas insiden ini dari dua sudut yang berlainan. Saya setuju ia terbit dari salah faham. Pekerja tersebut menjalankan tugasnya justeru berhak untuk bertindak kepada sesiapa yang dilihat mencurigakan. Saya mungkin dilihat begitu pada pekerja itu apabila memasukkan kotak berisi mentol yang saya bawa dari rumah ke dalam kocek saya. Saya ingin membeli "bulb holder" oleh itu perlu membawa mentol tersebut bersama untuk memastikan mentol dan saiz "holder" tepat. Mudah sahaja ceritanya. Saya akur dan hormat dengan tindakannya. Dia menjalankan tugasnya sepatutnya.

Kendatipun begitu, saya amat tidak selesa dicurigai begitu. Apatah lagi dimalukan begitu di depan orang lain. Lebih-lebih lagi bukan saya untuk mencuri begitu. Saya sepatutnya ditegur secara lebih berhemah dan didatangi dengan lebih baik dan bersopan. Namun lebih baik kalau tidak dicurigai walau sedikit pun kerana saya memang bukan pencuri!

Pena Tumpul - Perlu lebih berhati-hati supaya tidak dicurigai lagi

Comments

PENA KASIH said…
Kasihan ma dengar cerita yang.Nanti yang cuba tengok kat cermin ada rupa pencuri ka....he...he.
Lain kali bawa ma sekali jika nak beli sesuatu.

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …