Skip to main content

Perubahan

"Nak menoreh jugak pagi ni, dah lewat ni....". ..."Menoreh, kena pergi jugak.....anak nak sekolah..."

Ketika jam sudah menunjukkan pukul 8, Pak Atan masih meneruskan hasratnya untuk menoreh getah pada pagi ini. Saya sempat berbual dengan beliau yang hampir mencecah usia 90 tahun dan menyara hidup dengan hasil getah bila secara kebetulan menemuinya pagi ini. Di usia yang sepatutnya sudah "gantung pisau" itu, Pak Atan masih lagi bertenaga untuk menggagahkan dirinya mendatangi sebatang demi sebatang pokok getah di kebunnya. Dia sudah sewajarnya berihat di usia intan begitu. Namun dia tiada banyak pilihan. Dia perlu menanggung satu-satunya anaknya yang masih belajar dan sedang butuh wang sangat-sangat.

Ada yang cukup menarik tentang Pak Atan ini. Dia mengayuh basikalnya sejauh 5km ke kebun getahnya. Bukan tidak ramai yang mencadangkan kepadanya agar beralih kepada sesuatu yang lebih baik dan tidak memenatkan- motosikal pastinya. Malah ada yang cukup prihatin sampai sanggup membelikannya sebuah motosikal terpakai untuknya melupakan buat selama-lamanya kecanduan berbasikal yang hampir sebaya dengannya. Cadangan ditolak mentah-mentah. Pak Atan gagal untuk dilunturkan kesetiaan ampuhnya pada basikalnya itu. "Basikal ini sudah banyak jasanya",katanya.

Pak Atan dilihat menolak perubahan. Bukan sedikit orang yang berfikiran seperti beliau. Sekurang-kurangnya Pak Atan jauh lebih baik daripada mereka yang lebih selesa untuk berjalan kaki sahaja. Orang seperti beliau pastinya punya sebab tersendiri sehingga begitu sukar menerima perubahan. Yang pasti kita begitu selesa dan enggan menyimpang daripada kelaziman dan kebiasaan. Sesuatu yang baru selalu difikirkan segala yang buruk bakal terjadi sekiranya diterima.

Selain itu, seperti kata Ainon Mohd lewat bukunya "Kenapa Saya Tidak Berfikir Begitu", kita juga tidak berubah kerana kita tidak mahu menyoal itu dan ini sehingga membiarkan banyak tradisi remeh dan tidak berfaedah berkekalan begitu lama di sekeling kita. Kisah seorang pengawal yang setia berkawal di satu sudut bangunan hanya kerana begitu setia menjaga kawasan simen yang di sangkanya masih basah seperti yang diceritakan oleh Ainon cukup menarik. Tidak ada siapa yang berani menyoal mengapa perlu pengawal berkawal di situ sedangkan kawasan bersimen basah yang dikawalnya dari dipijak orang sudah lama kering dan tidak perlu untuk dijaga lagi.

Pena Tumpul - Sudah lama mencadangkan emak menggunakan telefon bimbit namun emak masih enggan

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …