Skip to main content

Beralah

Saya ingin berkongsi sebuah cerita tentang lembu. Ia mengajar kita supaya jangan tertipu dalam membuat pilihan. Juga tidak didorong haloba dan mengambil kesempatan di atas kelemahan orang lain. Dalam banyak keadaan yang lemah tidak selalunya kalah. Kita selalu diingat agar beralah.Antara abang dan adik, abanglah yang selalunya diminta beralah. Antara yang kuat dan lemah, yang lemah itulah yang selalunya beralah. Antara yang banyak cakap dan kurang cakap, yang kurang cakap itulah yang seringnya beralah.Tidak ada faedahnya bertegang leher untuk sebuah kemenangan yang belum tentu pastinya. Justeru yang kalah sekarang mungkin akan menang kemudiannya. Yang dilihat menang sekarang,belum tentu menang diakhirnya.
{Pak Dollah meninggal lima tahun selepas isterinya meninggal.Tinggallah dua anak mereka Chan dan Chin.Tiada harta berjuta yang Pak Dollah tinggalkan selain sebuah rumah dan seekor lembu betina....

Chan dan Chin tiada masalah tempat tinggal kerana Pak Dollah tinggalkan rumah pusaka kepada mereka.Chan menoreh getah di kebun penghulu manakala Chin menjual ikan.Tiada masalah dalam mencari nafkah.Namun yang menjadi masalah mereka ialah soal lembu betina yang seekor itu.

"Kita bahagikan lembu ini kepada dua bahagian,"kata Chin.Chan bersetuju.
"Siapa yang akan mengambil bahagian depan?"Chin bertanya."Terserahlah kepada kau, saya tidak kisah depan atau belakang"jawab Chan.

Chin segera terfikir, bahagian depan adalah bahagian yang baik.Bahagian depan ada kepala.Ada kepala ada otak.Ada otak ada fikiran.Jadi, aku akan ambil bahagian depan.Chin tersenyum sendirian.

"Saya akan ambil bahagian depan, dan abang ambil bahagian belakang.Boleh?"Chin mahu jawapan Chan "Abang ikut saja,"jawab Chan

Chin gembira.Dia dapat mengenakan abangnya.Dia teringatkan tahi lembu."Bahagian belakang ialah bahagian lembu berak,"Chin berfikir dan tersenyum.

Pada satu petang, ada orang datang membeli tahi lembu untuk dijadikan baja tembikai.Chan mengambil semua duit itu,kerana tahi lembu itu keluar dari bahagian belakang lembu.

Pada esok harinya, seorang petani datang ke rumah mereka.Petani itu marah kerana tanamannya telah dimakan oleh lembu mereka."Awak berdua mesti membayar ganti rugi.Saya rugi seratus!."petani bersuara tegas.

Chan melihat wajah Chin.Chin mengeluh. "Kita kena keluarkan duit RM50 seorang."kata Chin
"Tidak."balas Chan. "Awak seorang saja yang kena bayar.Yang makan padi ialah mulut.Mulut berada di depan.Bahagian depan adalah milik awak."

Chin terperanjat.pembahagian lembu itu merugikan dirinya. Dua bulan kemudian lembu itu bunting,Chan berkata, "Andai anak lembu itu keluar dari bahagian belakang, anak lembu itu milik aku,"

Ini kerugian ketiga bagi Chin.Dia bersedih.

Pena Tumpul - Selalu beralah dan tidak rugi beralah

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …