Saturday, January 02, 2010

Beralah

Saya ingin berkongsi sebuah cerita tentang lembu. Ia mengajar kita supaya jangan tertipu dalam membuat pilihan. Juga tidak didorong haloba dan mengambil kesempatan di atas kelemahan orang lain. Dalam banyak keadaan yang lemah tidak selalunya kalah. Kita selalu diingat agar beralah.Antara abang dan adik, abanglah yang selalunya diminta beralah. Antara yang kuat dan lemah, yang lemah itulah yang selalunya beralah. Antara yang banyak cakap dan kurang cakap, yang kurang cakap itulah yang seringnya beralah.Tidak ada faedahnya bertegang leher untuk sebuah kemenangan yang belum tentu pastinya. Justeru yang kalah sekarang mungkin akan menang kemudiannya. Yang dilihat menang sekarang,belum tentu menang diakhirnya.
{Pak Dollah meninggal lima tahun selepas isterinya meninggal.Tinggallah dua anak mereka Chan dan Chin.Tiada harta berjuta yang Pak Dollah tinggalkan selain sebuah rumah dan seekor lembu betina....

Chan dan Chin tiada masalah tempat tinggal kerana Pak Dollah tinggalkan rumah pusaka kepada mereka.Chan menoreh getah di kebun penghulu manakala Chin menjual ikan.Tiada masalah dalam mencari nafkah.Namun yang menjadi masalah mereka ialah soal lembu betina yang seekor itu.

"Kita bahagikan lembu ini kepada dua bahagian,"kata Chin.Chan bersetuju.
"Siapa yang akan mengambil bahagian depan?"Chin bertanya."Terserahlah kepada kau, saya tidak kisah depan atau belakang"jawab Chan.

Chin segera terfikir, bahagian depan adalah bahagian yang baik.Bahagian depan ada kepala.Ada kepala ada otak.Ada otak ada fikiran.Jadi, aku akan ambil bahagian depan.Chin tersenyum sendirian.

"Saya akan ambil bahagian depan, dan abang ambil bahagian belakang.Boleh?"Chin mahu jawapan Chan "Abang ikut saja,"jawab Chan

Chin gembira.Dia dapat mengenakan abangnya.Dia teringatkan tahi lembu."Bahagian belakang ialah bahagian lembu berak,"Chin berfikir dan tersenyum.

Pada satu petang, ada orang datang membeli tahi lembu untuk dijadikan baja tembikai.Chan mengambil semua duit itu,kerana tahi lembu itu keluar dari bahagian belakang lembu.

Pada esok harinya, seorang petani datang ke rumah mereka.Petani itu marah kerana tanamannya telah dimakan oleh lembu mereka."Awak berdua mesti membayar ganti rugi.Saya rugi seratus!."petani bersuara tegas.

Chan melihat wajah Chin.Chin mengeluh. "Kita kena keluarkan duit RM50 seorang."kata Chin
"Tidak."balas Chan. "Awak seorang saja yang kena bayar.Yang makan padi ialah mulut.Mulut berada di depan.Bahagian depan adalah milik awak."

Chin terperanjat.pembahagian lembu itu merugikan dirinya. Dua bulan kemudian lembu itu bunting,Chan berkata, "Andai anak lembu itu keluar dari bahagian belakang, anak lembu itu milik aku,"

Ini kerugian ketiga bagi Chin.Dia bersedih.

Pena Tumpul - Selalu beralah dan tidak rugi beralah

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...