Skip to main content

Panjat

Saya sudah lama tidak memanjat. Bila disuruh isteri memanjat semalam saya agak enggan. Namun keinginan tinggi untuk merasai dokong yang sudah mula ranum menewaskan keengganan itu. Saya memang peminat nombor satu buah ini. Dan buah ini kena dipetik kemas bergugus. Kalau dikait dokong akan jatuh dan bertaburan di tanah. Kata Mak Mentua dokong akan tahan lebih lama kalau dipetik begitu. Mesej ini cukup jelas. Saya diperlukan untuk memanjat. "Kalau nak dokong, kena panjat", kata isteri.

Memanjat bukanlah susah sangat. Memanjat lebih mudah jika pokok agak renek dan berdahan seperti dokong. Memanjat menjadi susah sekiranya ada kerengga yang berselirat di pokok. Saya teringat hampir jatuh bila diserang serangga yang mengetip hampir seluruh tubuh. Saya beralih dari satu pokok ke satu pokok. Terasa seronok pula sambil memakan terus dokong dari atas pokok.

Memandang Mak Mentua dan isteri yang tekun mengutip dokong yang jatuh, saya ketawa sendiri. Ada cerita yang masih terpahat kemas dalam ingatan. Cerita Mak Mentua yang memanjat pokok duku dan tiba-tiba terpijak dahan rapuh. Dia hampir sahaja tersembam ke tanah. Tuhan masih melindunginya kerana dia sempat mencapai satu lagi dahan sambil bergayut sebelum saya cepat-cepat menyambarnya!

Namun cerita rekaan ini lebih menarik lagi. Cerita seorang budak kecil yang sedang memanjat pokok mangga ditepi rumahnya. Tiba-tiba dibawahnya melintas penghulu kampung tersebut sambil memandang keatas. "MasyaAllah" Tok penghulu tersebut bersuara dan menyuruh budak kecil tersebut turun. Setelah budak kecil itu turun, Tok penghulu memarahi beliau.
" Hey budak, lain kali kalau nak memanjat pokok, pakai seluar dalam dulu. Tak senonoh betul!"
Tok penghulu tersebut memberikan wang RM5.00 dan menyuruh budak itu membeli seluar dalam.Setelah pulang kerumah, budak tersebut menceritakan segala-galanya kepada emaknya. Esok pagi-pagi lagi, emak budak tersebut pula memanjat pokok tersebut tanpa memakai seluar dalam.Dalam hatinya berkata "kalau anak aku boleh dapat RM5.00, aku yang dah besar ni, koman-koman boleh dapat RM20.00".

Seperti semalam, Tok penghulu sekali lagi melintas kawasan tersebut sambil memandang keatas."MasyaAllah" sekali lagi Tok penghulu terkejut dan memanggil emak budak tersebut turun. Dia turun dengan hati yang gembira kerana fikir perangkapnya untuk mendapat RM20.00 mungkin menjadi kenyataan.

"Kamu dengan anak kamu sama saja, dah tahu nak panjat pokok, pakai lah seluar dalam... tak senonoh betul.!" jerkah Tok Penghulu.

Selepas selesai membebelTok penghulu menyeluk poketnya dan mengambil wang lalu berkata,
"Nah 50 sen, pergi beli pisau cukur".

Pena Tumpul - Pernah cuba panjat pokok kelapa tetapi separuh jalan sahaja

Comments

Popular posts from this blog

Mirip

Biasa sangat kita dengar orang kata kalau anak perempuan mirip rupa ayah, sejuk. Apa yang sejuk itulah yang sampai kini saya kurang pasti jawapannya. Barangkali rumahtangga yang sejuk. Rumahtangga ayah dan ibu akan sentiasa aman bahagia tanpa sengketa mungkin. Dan, kalau anak lelaki mirip wajah ibunya, dikatakan juga rumahtangga yang dibina akan turut sejuk. Sebaliknya kalau anak perempuan mewarisi wajah ibu dan anak lelaki mirip paras bapanya berkemungkinan rumah tangga akan panas. Akan selalu berlaku sengketa. Sejauh mana benarkah kenyataan yang tiada data-data empirikal ini? Cakap-cakap kosong ini cuma disebarkan dari mulut orang-orang tua dahulu dan ia terus tersebar dari satu generasi ke satu generasi dan tidak sangat perlu untuk dipercayai pun. Saya melihat kesejahteraan sesebuah bahtera rumah tangga banyak bergantung kepada bagaimana ia dikemudi oleh nakhodanya berpandukan kompas iman dan diterima dengan senang hati oleh ahli-ahli bahteranya. Itu sahaja. Yang lain-lain itu kala…

Seluar

Seorang Ustaz berkongsi ilmu yang tidak pernah saya tahu sebelum ini. Pada mulanya agak sukar
untuk menerima kebenarannya. Macam tidak nampak logiknya. Pun begitu, mengambil kira kapasitinya sebagai seorang Usataz yang berkredibel, saya memilih untuk mempercayainya malah berhasrat untuk meninggalkan yang tidak sepatutnya dibuat.

Saya percaya selama ini ramai antara kita yang sudah sangat biasa memakai seluar sambil berdiri. Tidak wajar dilakukan sebenarnya. Kata Ustaz, kita sepatutnya pakai seluar sambil duduk. Macam ganjil bunyinya. Namun, amalan memakai seluar sambil berdiri ini adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada kemiskinan dalam hidup seseorang.

Selain itu, kata Uztaz ada beberapa lagi amalan yang sudah biasa kita lakukan tanpa kita ketahui dan sedari juga penyebab mengapa rezeki kita tidak murah. Antaranya ialah makan dalam keadaan berjunub, pakai serban ketika duduk, dan menjahit pakaian pada badan.

Ada lagi kata Ustaz. Kita jangan cepat meninggalkan tempat sembahya…

Klang

Saya selalu percaya pengajaran dan pembelajaran tidak hanya terhad dalam lingkungan bilik kuliah semata-mata. Sesekali para pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mengembangkan sayapnya dan meluaskan pandangannya. Sekaligus menterjemahkan apa yang diperoleh dalam kelas dalam bentuk amalan dan tindakan di lapangan.

Saya berkesempatan turun padang bersama lebih 100 orang pelajar menawarkan khidmat tenaga secara sukarela di Majlis Perbandaran Klang (MPK). Aktiviti yang dilakukan memang menyeronokkan. Kami sama-sama menanam bunga di Pengkalan Batu selain daripada mengecat gerai-gerai yang disewakan oleh MPK.

Saya lihat ada juga yang kekok memegang cangkul. Malah tidak tahu buat batas juga. Ini tidaklah menghairankan sangat kerana remaja kini bukan macam zaman remaja kita. Mereka mungkin tidak pernah ada peluang untuk "menanam" di laman rumah. Barangkali tiada laman atau semuanya dilakukan oleh tukang kebun. Mereka tidak boleh disalahkan kerana mereka lahir ketika aktiviti …