Monday, January 04, 2010

Cantik


Hari pertama kuliah bermula dengan segalanya cantik. Jadual waktu yang paling cantik pernah saya ada sejak 22 semester yang lalu. Dengan Amanah Tugas Akademik (ATA) 16 jam seminggu memberi saya sedikit selesa untuk mengalih pandangan pada tugas bukan mengajar. Hari Khamis menyaksikan tiada kelas langsung. Terima Kasih kepada AJK Jadual Waktu kerana menganugerahkan saya jadual yang cantik begitu.

Saya masuk ke kelas pertama seawal 8 pagi ini di serikan dengan 14 kuntum bunga yang juga cantik dan seekor kumbang, bagus juga sekurang-kurangnya saya tidak keseorangan. Fenomena biasa dominasi wanita yang kian ketara di IPTA. Cantiknya kelas dengan 15 orang pelajar. Ia bermakna tumpuan dan perhatian boleh diberikan kepada hampir setiap pelajar sewajarnya. Bilik C315, bilik yang pernah dilabel sebagai bilik buangan satu ketika dahulu justeru keterpencilan dan ketinggiannya juga sudah cantik sekarang. Kerusi dan meja baru yang masih lagi bersalut plastik menambah keselesaan.

Pengajaran perlu cantik, sikap juga mesti cantik, kedatangan juga kena cantik dan yang pentingnya pencapaian akademik juga turut cantik di akhirnya nanti!

Pena Tumpul - Tidak cantik bila lihat perabut-perabut baru terbiar, parit-parit menghadang laluan dan bilik asrama yang sifar kemudahan jadi kelas

No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...