Monday, January 11, 2010

Hancing


"Bau apa ni, teruk betul....entah siapalah yang makan jering ni", rungut Haziq awal pagi tadi sebaik sahaja usai mandi. Bau hancing bilik air betul-betul menusuk hidung. Kalau dah makan jering, sesuatu yang perlu dibuat betul-betul ialah basuh bilik air dan sental kuat-kuat. Bau hancing jering memang kuat melekat. Saya dan isteri senyum sendiri. Tidak ada siapa lagi yang didapati makan jering kecuali kami berdua. Semalam ketika singgah di pasar tani, kami tidak mampu menahan keinginan untuk membeli ulam yang kurang disenangi justeru baunya ini. Kami memang peminat jering nombor satu selain petai juga.

Orang kita memang penggemar ulam. Kata orang ulam ini banyak khasiatnya malah pernah dibuktikan pun dari sudut kesihatannya. Ulam juga pembangkit selera. Saya sendiri kadangkala bagaikan tiada selera tanpa ulam. Sekurang-kurangnya kacang botol sudah cukup untuk memacu suapan. Kalau tidak pun peria yang pahit apatah lagi kalau direbus dan dicicah pula dengan sambal belacan. Sedapnya! Emak sudah faham kegilaan saya terhadap ulam-ulam ini. Kalau tidak ada langsung ulam yang bisa dicapai, adakalanya emak akan rebus terung gewang. Terung panjang, kobis mentah pun pernah emak jadikan ulam juga. Saya mencubanya dan tidak kurang sedapnya.

Begitulah orang kita yang tidak boleh dipisahkan dengan ulam-ulaman. Malah cenderung pada ulam-ulam yang menerbitkan aroma bukan kepalang hancing dan pengar seperti jering, petai dan kerdas!

Pena Tumpul - Tidak suka tempoyak


No comments:

Tabir

A dakalanya kita merasakan apa yang kita buat seolah-olah tidak dihargai oleh orang lain. Kerja yang kita lakukan tidak dipandang orang ap...